Организирана престъпна група е изкупувала от болници и аптеки лекарства,

...
Организирана престъпна група е изкупувала от болници и аптеки лекарства,
Коментари Харесай

Лекарства за стотици милиони, платени от НЗОК, са продавани нелегално на Запад

Организирана незаконна група е изкупувала от лечебни заведения и аптеки медикаменти, закупени от здравната каса, които по-късно са продавани на няколко пъти по-висока цена в страни от Западна Европа. Това стана ясно на взаимен брифинг на Министерство на вътрешните работи, Министерство на здравеопазването и прокуратурата.

„Става въпрос за източване на бюджета на НЗОК в размери от стотици милиона лева“, уточни здравният министър Кирил Ананиев.

„Мога да повеждам спор със всеки, който твърди, че медикаментите, които използваме за лекуването на българските жители са по-некачествени от тези в Западна Европа. Целият размер хванати лекарства са били предопределени за там. Реекспортираните медикаменти са се продавали на четворна цена“, уточни Ананиев.

Проведена е акция за данъчни закононарушения и пране на пари, при която са конфискувани медикаменти за милиони левове, изясни административния началник на профилираната прокуратура Иван Гешев. „ Производството, което следим е формирано месец септември. Данните и сигналът са получени 6 месеца преди този момент. В хода на вчерашния ден бяха претърсени над 60 адреса. Предмет са животоспасяващи медикаменти, в това число такива за онкоболни и за деца. Предстои в околните дни да се посочи веригата от обвинени. Очертава се да е много дълга. Имаме упоритост да стигнем до оптимален брой лица “, разяснява Гешев.

„ Работата на Министерство на вътрешните работи, ДАНС и прокуратурата е непрекъсната и засилена. Основният претекст за нашата интензивност е, че в бранша се дават обилни средства без доста възстановяване на услугите “, съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Целта ни е да сведем до минимални граници случаите на корист в опазването на здравето, съобщи той и добави: „Битката ще бъде жестока“.

Няма по какъв начин тези медикаменти да се окажат на черния пазар без присъединяване на лекари и аптеки, безапелационни са от Министерство на вътрешните работи. Лекарства, които са заплатени от НЗОК са изкарвани от приложимост и вкарвани в документооборот и експорт в чужбина.

От прокуратурата разкриха, че един от методите, по който това е ставало е с неистинен документи. Затова част от следствието е за документни измами. Според проверяващите в схемата са взели участие голям брой болнични заведения в София, Шумен и Сливница, само че работата по случая продължава.

Според ГДБОП проведената незаконна група по тази скица се състои от 7 лица, само че през вчерашния ден са разпитани 20 индивида. Групата изкупувала медикаментите от лекари, аптеки и лечебни заведения след което окрупнявала пратките в специфичен склад.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР