Организирахме форум на тема Културно наследство. Посветен е на предизвикателствата

...
Организирахме форум на тема Културно наследство. Посветен е на предизвикателствата
Коментари Харесай

Арх. Дора Иванова по Дарик: Форумът на тема “Културно наследство” е посветен на опазването на недвижимото културно наследство в България

" Организирахме конгрес на тематика " Културно завещание ". Посветен е на провокациите пред опазването на недвижимото културно завещание в България, търсейки положителни практики и вероятните им приложения ", заявиАрх. Дора Иванова в предаването " Посока Култура " по Дарик.

" Форумът се провежда от фондация " Проект Бузлуджа “ и се организира с поддръжката на Френския институт в България, Посолството на Федерална република Германия в София и Британското посолство в София. "

" Конференцията ще показа провокациите пред опазването на недвижимото културно завещание в България, търсейки положителни практики и вероятни на практика приложения. "

" Едно от забавните неща на този конгрес бе това, чесе обсъдихаразличните модели за ръководството на културното завещание в другите страни, радваме се, че доста хора поддържаха форума ", заявиПроф. Йорг Хаспел.
Как се опазва и менажира културното завещание
" Един значим извод е да не се разчита единствено на държавни орган за паметниците, само че и да се задвижигражданското общество ", заявипроф.Йорг Хаспел- шеф на института за монументи на културата в Берлин.

" Стои въпроса за законодателството и финансирането, би трябвало да има понижени налози за хората, които се грижат за културното завещание ", разяснява той.
Как да опазим културното завещание
" Един от значимите аспекти е да има публичен достъп до описите с културно завещание и до процедурите, с които се избира, кое да се включи в него, да се намерения за метод локалната общественост да е въвлечена освен в резултата само че и в самия процесв припознаване на даден паметни като културно завещание. "

" В Германия да вземем за пример нещата са доста напреднали в реконструкцията обновяването при което да не се унищожават паметниците на културата "

" Когато си помислим за наказания и санкции това не първата стъпка, а тази която се опитваме да избегнем, опитваме се организираме проект за ръководство на културното завещание, доста хора вземат участие в този проект, би трябвало да се мисли за парцел, който ще съществува, това не просто музей ", допълнипроф.Йорг Хаспел.

" За да могат тези обекти да бъдат опазени е значимо да се развива потенциала, както на държавно равнище, по този начин и да се работи с частни вложители и други страни, с цел да може тези обекти да намират живот ", коментираАрх. Дора Иванова.

" Добре е някоиважни обекти да останат държавни, само че да се споделят с други страни ", сподели тя.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР