Организацията за атомен надзор на ООН предупреждава за заплаха за ядрената безопасност, тъй като бойни пикове близо до централа в Украйна

...
Атомната наблюдателна организация на ООН съобщи за скок на боевете
Коментари Харесай

Атомната наблюдателна организация на ООН съобщи за скок на боевете близо до най-голямата атомна електроцентрала в Европа през Украйна, предупреждавайки за потенциална заплаха за ядрената безопасност на фона на ескалиращите военни действия, тъй като украинските сили продължават да натискат...

От САМИЯ КУЛАБ Associated Press 9 септември 2023 г., 6:16 ч. Украйна, докато силите на разкъсаната от война страна продължават да натискат тяхното контранастъпление в събота.

Международната агенция за атомна енергия каза, че нейни експерти, разположени в окупираната от Русия атомна електроцентрала Запорожка, са съобщили, че са чули множество експлозии през последната седмица, в възможна индикация за повишена военна активност в региона. Няма щети по централата.

„Оставам дълбоко загрижен за възможните опасности, пред които е изправена централата в този момент на повишено военно напрежение в региона“, директор на МААЕ Генерал Рафаел Мариано Гроси предупреди в изявление, публикувано късно в петък.

Той отбеляза, че екипът на МААЕ е бил информиран, че персоналът в атомната електроцентрала е бил временно намален до минимални нива поради опасения за повече военна дейност в района.< /p>

„Каквото и да се случи в зона на конфликт, където и да е, всеки ще загуби от ядрена авария и аз настоявам да се вземат всички необходими предпазни мерки, за да се избегне това се случва“, каза Гроси.

МААЕ многократно е изразявала загриженост, че боевете могат да причинят потенциално изтичане на радиация от съоръжението, което е едно от 10-те най-големи в света Шестте реактора на централата са затворени от месеци, но тя все още се нуждае от енергия и квалифициран персонал, за да работи с важни системи за охлаждане и други функции за безопасност.

As Украинските сили са притиснати да увеличат печалбите си, след като наскоро превзеха село Роботине в района на Запорожие, Министерството на отбраната на Обединеното кралство отбеляза в последния си доклад, че Русия е довела подкрепления, за да спре украинския напредък.

„Много вероятно е Русия да е преразположила сили от други райони на фронтовата линия, за да замени влошени единици около Robotyne“, се казва в него. „Тези преразпределения вероятно ограничават способността на Русия да извършва собствени нападателни операции по други зони на фронтовата линия.“

Вашингтонският институт за изследване на War отбеляза, че руската армия е направила забележителни промени в структурата си за командване и контрол, за да „защити командната инфраструктура и да подобри обмена на информация“.

Руските сили продължиха баража Украйна. Регионалните власти в североизточния район на Суми, който граничи с Русия, съобщиха, че последният руски обстрел на района е довел до раняване на четирима души, един от които по-късно е починал в болница.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР