Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и партньорски държави,

...
Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и партньорски държави,
Коментари Харесай

Страните от ОПЕК+ договориха историческо свиване на добива на петрол

Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и партньорски страни, измежду които и Русия (т. нар. формат ОПЕК+), се договориха през вчерашния ден да съкратят добива на нефт с 9,7 милиона барел дневно, съобщи ТАСС, като се базира на два източника, осведомени с хода на договарянията.

Ройтерс отбелязва, че това е рекордно понижение, което се равнява на към една десета от международното произвеждане на нефт.

Споразумението ще стартира да се ползва от 1 май и ще бъде в действие два месеца - до края на юни, посочи казахстанското министерство на енергетиката, представено от ТАСС.

Пробивът бе реализиран на изключително съвещание на ОПЕК+ нощес вечерта посредством видеоконферентна връзка. Той стана вероятен след компромис с Мексико - последната страна, която не бе дала своето единодушие. В последна сметка бе контрактувано централноамериканската страна да понижи своя дневен рандеман единствено със 100 000 барела, а не с 400 000, както бе планувано по-рано, съобщи Българска телеграфна агенция.

По-рано през вчерашния ден съветският министър на енергетиката Александър Новак предвижда, че рецесията на международния петролен пазар, настъпила след експлоадирането на пандемията от новия ковид, ще продължи най-малко до края на тази година. Никога до момента световното търсене не е намалявало с 15-20 %, означи той.

На фона на съглашението цените на петрола скочиха с към 4%. Към 8:32 часа наше време стойността на американския лек недопечен нефт West Texas Intermediate се увеличи с 0,97 цента, или 4,26%, до 23,73 $ за барел Сортът Брент нарастна с 1,28 $, или 4,14%, до 32,76 $ за барел
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР