Организацията на обединените нации призова в петък за независимо международно

...
Организацията на обединените нации призова в петък за независимо международно
Коментари Харесай

Какво разкриха видеоклипове с отворен код за експлозията в болница в Газа?

Организацията на обединените народи прикани в петък за без значение интернационално следствие на унищожителен гърмеж в претъпкана болница в град Газа по-рано тази седмица, защото спорът сред израелските военните и Хамас бушуват.

Палестинските чиновници в обсадената Ивица Газа упрекнаха израелски удар за детонацията в арабската болница Ал-Ахли, до момента в който израелската войска сподели, че е породена от неправилна ракета, изстреляна от въоръжената формация Палестински ислямски джихад, която отхвърли изказванието. Съюзникът на Израел Съединените щати също упрекна палестинските бойци, до момента в който арабските страни упрекнаха Израел.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Бомбардировка в болница Ал-Ахли: Израел извършва нормалната си рутина след зверствата Единствената болница за рак в Газа може да бъде затворена на фона на войната и обсадата на Израел Любовна история, родена в бомбардираната болница Ахли в Газа завършек на списъка

Палестинското министерство на опазването на здравето съобщи, че повече от 470 души са били убити при детонацията, до момента в който Израел съобщи, че броят им е съзнателно повишен. Американските разследващи организации правят оценка броя на жертвите на сред 100 и 300 души.

В дните преди детонацията Израел подреди на 1,1 милиона палестинци в северната част на Газа да се изтеглят в южната част на Ивицата преди задаващата се наземна атака. Израелските военни особено издадоха предизвестия за евакуация на арабската болница Ал-Ахли, съгласно Англиканската черква, която ръководи здравното заведение.

В петък представител на службата по правата на индивида на Организация на обединените нации сподели, че чиновниците се пробват да съберат доказателства на място, само че тежките бомбардировки и дефицитът на гориво на фона на „ цялостната блокада “ на анклава от Израел попречват напъните.

Междувременно няколко новинарски организации, в това число Ал Джазира, проучиха видеозаписи от случая през последните дни, с цел да обяснят случилото се. Докато Al Jazeera продължава да събира информация, ето какво би трябвало да знаете:

Какво се случи?

Експлозията е станала към 19:00 часа локално време (16:00 GMT) във вторник. Кадри онлайн от Al Jazeera демонстрираха ярка светлина, издигаща се в небето и мигаща два пъти, преди фрапантно да промени посоката си и да избухне.

След това се вижда гърмеж на земята в далечината, последван от втора доста по-голяма детонация по-близо до камерата.

Впоследствие фрагменти и изображения от вътрешността на болничния комплекс демонстрираха към две дузини унищожени транспортни средства на паркинг. Те бяха заобиколени от развалени здания с издухани прозорци и кръв по стените и земята.

Какво разкриват фрагментите?

Разследване на екипа за инспекция на Sanad на Al Jazeera откри, че израелските изказвания наподобява са тълкували неправилно доказателствата, с цел да изградят история, че една от проблясъците, записани от няколко източника, е била отвод на ракета.

Въз основа на обстоен обзор на всички видеоклипове Санад стигна до заключението, че светкавицата, която Израел приписва на спиране на запалването, в действителност е в сходство с израелската система за противоракетна защита Iron Dome, която прихваща ракета, изстреляна от линията Газа, и я унищожава във въздуха.

Канал 4, който разгласява видео разбор, разглеждащ доказателствата, показани от двете страни, съобщи, че „ няма доказателства, че детонациите във въздуха и земята са безусловно свързани “.

Засега наподобява няма безапелационни доказателства, които да дефинират кой стои зад втория гърмеж, този, който удари болничното заведение Ал Ахли. Редица организации допускат, че относително дребният кратер, оставен от офанзивата, наподобява несъответстващ с оръжия, всекидневно изстрелвани от Израел.

Въпреки това не може да се изключи потреблението на друг вид артилерия.


Групата за проверяваща публицистика Bellingcat разпознава това, което наподобява е кратерът от удара, откакто проучва фрагменти и изображения от следствията. В прелиминарен разбор групата сподели, че земята към едната страна на кратера демонстрира конус от белези и вдлъбнатини, в сходство с детонацията на арсенал на това място.

Марк Гарласко, боен консултант в екипа на PAX за отбрана на цивилни, означи, че точката на удара не наподобява да подхожда на бомбите от 500, 1000 или 2000 паунда, употребявани в муниции за взаимна директна офанзива (JDAM), употребявани от Израел, съгласно отчета на Bellingcat.

Журналисти от Канал 4, които посетиха мястото след случая, също оповестиха, че са видели дребни кратери, съвместими с минометни удари, а не с ракети. Околните здания имаха единствено повърхностни вреди и нямаха сриване на структурата.

Излъчващият сподели, че „ това прави малко евентуален наземно детониращ израелски ракетен удар, само че не изключва арсенал с въздушно експлоадиране, който може да аргументи огромни загуби на живот, само че ще аргументи доста по-малко структурни вреди. “

Кадрите, прегледани в това време от BBC, разкриха несъответствия в реконструкцията на събитията, показана от представителя на израелската войска Даниел Хагари в сряда. „ Говорителят сподели, че е изстреляно от близкото гробище – а до болничното заведение има гробище. Но карта, показана от представителя, показваше място за изстрелване по-далеч. Не успяхме да открием гробище там “, сподели английската мрежа.

Според телевизионния оператор значима част от изчезналите доказателства са фрагменти от ракети. Снарядите постоянно се разпознават по останките от черупката им и могат да се употребяват за установяване на произхода на снаряда, само че в този случай доказателствата към момента не са открити.

Има ли други доказателства?

Профилите в обществените медии и от двете страни бяха деликатно проучени в търсене на улики, защото обвиняванията летят и нравите се разпалват.

Палестинският ислямски джихад разгласява известие в Telegram в 19:09 ч. в нощта на детонацията, в което се споделя, че е изстрелял залп от ракети към Израел – единствено минути след детонацията.

В изявление за The New York Times в сряда Мусаб ал-Брейм, представител на групата, сподели, че времето на изявленията не постоянно демонстрира времето на изстрелванията.

Публикации в X, изпратени от Хананя Нафтали, цифров асистент на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, също провокираха съмнение. „ Израелските военновъздушни сили удариха терористична база на Хамас в болница в Газа “, написа той, само че обявата беше съвсем незабавно изтрита.

До 22:58 ч. Нафтали се извини на X за шерването на „ отчет на Ройтерс “, че „ неправилно се твърди, че Израел е блъснал болничното заведение “. Той сподели, че от този момент е изтрил туита. „ Тъй като [израелската армия] не бомбардира лечебни заведения, допуснах, че Израел е ориентиран към една от базите на Хамас в Газа “, добави той.

Израелската войска също пусна видеозапис със запис на диалог сред хипотетични чиновници на Хамас, където те наподобява приказват за неизстреляната ракета, която е предизвикала детонацията в болничното заведение.

В своя разбор Channel 4 сподели, че е намерил достоверността на позвъняването под въпрос заради потребления синтаксис, акцент и звук на гласа.

Един публицист по-късно попита Хагари на конференцията: „ Бих желал да обърнете внимание на въпроса за достоверността, тъй като … [израелската армия] има по-малко от съвършени резултати по въпроса за достоверността “.

В отговора си Хагари призна предходни дефекти, само че сподели, че в този момент е друго.


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР