Организацията на обединените нации (ООН) събра около 1,2 млрд. долара

...
Организацията на обединените нации (ООН) събра около 1,2 млрд. долара
Коментари Харесай

ООН събра помощ от 1,2 млрд. долара за Йемен

Организацията на обединените народи (ООН) събра към 1,2 милиарда $ за даване на помощ през тази година на милиони гладуващи хора в разрушения от войната Йемен.

Това става на фона на очакванията, че нежното помирение може да способства за постигането на дълготраен мир, разяснява Агенция Франс Прес.

Сумата е надалеч от 4,3 милиарда $, поискани от донорите на конференцията за вдишване на задължения в Женева, само че Организация на обединените нации се надява, че до края на седмицата сумата ще доближи 2 милиарда $ .

Това беше седмата донорска конференция за Йемен за последните седем години, само че Организация на обединените нации се надява, че идната сходна среща ще се концентрира върху възобновяване на разрушената страна , а не върху битката с глада.

" Днес бяха оповестени 31 обещания, които възлизат на към 1,2 милиарда $ ", съобщи ръководителят на филантропичната активност на Организация на обединените нации Мартин Грифиц при закриването на конференцията.
 Организация на обединените нации изиска 4,3 милиарда $ за Йемен през тази година
Организация на обединените нации изиска 4,3 милиарда $ за Йемен през тази година

За подкрепяне на 17,3 милиона най-уязвими хора

" Ако до края на седмицата успеем да съберем 2 милиарда $, това ще бъде отлично ", счита специалистът.

Според Организация на обединените нации повече от 21,7 милиона души - две трети от популацията на Йемен - се нуждаят от филантропична помощ тази година. Призивът на организацията има за цел да доближи до 17,3 милиона от най-уязвимите от тях.

Ерин Хътчинсън, началник на Норвежкия съвет за бежанците в Йемен, съобщи, че светът е " изоставил Йемен на този значим кръстопът ", като е заречен единствено една четвърт от нужната сума.

" Това е извънредно незадоволително и дава сигнал, че някои хора са по-малко скъпи от други ", сподели тя.
 Над 2900 цивилни жертви за година в Йемен
Над 2900 цивилни жертви за година в Йемен

Само за 6-месечното помирение са починали или ранени повече от 900 души

Много страни желаеха да се постави завършек на наложените от хути правила, които принуждават дамите, в това число филантропичните служащи, да бъдат придружавани от мъжки настойници, което попречва доставката на помощи.

От 2014 година Йемен е обзет от опустошителна война , в която подкрепяните от Иран бунтовници хути се изправят против интернационално приетото държавно управление, подкрепяно от водената от Саудитска Арабия военна коалиция.

Оттогава насам войната е предизвикала стотици хиляди жертви, както директно, по този начин и индиректно, и е довела страната до ръба на глада .

Примирието, почнало на 2 април предходната година, изтече на 2 октомври, само че доста от наредбите му се резервираха.
 Войната в Йемен умъртви или осакати 11 000 деца
Войната в Йемен умъртви или осакати 11 000 деца

Според данни на Организация на обединените нации

" След години на гибел, разселване, опустошения, апетит и премеждия, примирието донесе действителни дивиденти за хората ", съобщи на конференцията ръководителят на Организация на обединените нации Антонио Гутериш.

" Тази година имаме действителна опция да променим траекторията на Йемен и да се придвижим към мир ", предвижда Антонио Гутериш.

Йеменският министър-председател Маен Абдулмалек Саид добави: " Прекратяването на филантропичната рецесия стартира с преустановяване на войната. "

Миналата година Организация на обединените нации събра повече от 2,2 милиарда $ , с цел да може организациите за помощ да доближават всеки месец до близо 11 млн. души в цялата страна.
 Организация на обединените нации прикани за нови договаряния в Йемен
Организация на обединените нации прикани за нови договаряния в Йемен

За да се реализира съглашение и завършек на войната

Хуманитарната организация CARE съобщи, че обещанията за 2023 година значат, че организациите за помощ " ще бъдат принудени още веднъж да понижат броя на достигнатите хора ".

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че стопанската система и институциите на Йемен са били сложени на ръба на пропастта , затова Вашингтон даде обещание 444 милиона $.

Германският външен министър Аналена Баербок съобщи пред кореспонденти в Женева, че светът " прекомерно постоянно си затваря очите " за " филантропичната злополука " в Йемен , до момента в който Берлин даде обещание 120 милиона евро (127 милиона долара).

Робърт Мардини, началник на Международния комитет на Червения кръст, съобщи, че с всяка минала година възобновяване на Йемен от спора става все по-трудно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР