Организацията на евреите в България Шалом“ излезе с позиция по

...
Организацията на евреите в България Шалом“ излезе с позиция по
Коментари Харесай

„Шалом“: Злонамерена лъжа е, че претендираме за 100 млн. евро от България

Организацията на евреите в България „ Шалом “ излезе с позиция във връзка спекулациите, че има материални искания към България.

Миналата седмица отбелязахме 80 година от спасяването на българските евреи

„ През миналата една година „ Шалом “ е обект на невиждана злонамерена акция, целяща дискредитирането и уронването на престижа на организацията. Силно сме разтревожени от обстоятелството, че през последните месеци, тази клеветническа акция намира сериозна институционална поддръжка. Според последното лъжливо обвиняване, напъните на организацията за съхранението паметта за Холокоста и ориста на евреите под българско ръководство, в годините на Втората международна война, са подбудени от користни претекстове и целят предявяване на веществен иск в размер на над 100 милиона евро към българската страна “, написа в позицията на организацията.

През 40-те години на XX век евреите у нас са длъжни да бъдат с характерен знак и да съблюдават лист от ограничавания

Оттам припомнят, че през 1946 година на парижката Парижката мирна конференция представители на българската еврейска общественост декларират своята безапелационна позиция против изплащането на материални обезщетения на българските евреи.

„ Организацията на евреите в България „ Шалом “ няма да допусне и трети страни у нас и в чужбина да претендират за каквито и да било материални искания към българската страна, касаещи ориста на евреите в годините на Втората международна война “, предизвестяват от „ Шалом “ (…) Организацията на евреите в България “Шалом ” ще продължи на упорства българската страна да поеме морална отговорност за породените премеждия на евреите под българско ръководство в годините на Втората международна война , в това число и депортарцията на евреите от Ново-присъединените територии. Ние няма да допуснем тази част от историята да бъде употребена с користни цели и да бъде обезличен приноса на българския народ и на същинските спасители на българските евреи “, написа още в позицията на „ Шалом “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР