Организационни неуредици и липсата на адекватна комуникация между институциите оставиха

...
Организационни неуредици и липсата на адекватна комуникация между институциите оставиха
Коментари Харесай

Как мъж с увреждания остана без пенсия? 

Организационни неуредици и неналичието на съответна връзка сред институциите оставиха неработоспособен от Русе без пенсия. Заради закъснение на документите, изпращани по административен път, Румен Плачков закъснява с подаването на заявление за преосвидетелстване пред ТЕЛК и по този начин не съблюдава избрания от закона период. В неговата обстановка са десетки, а може би и стотици хора с увреждания в страната, предават от Българска национална телевизия. 

Преди 8 години на русенеца Румен Плачков му слагат диагнозата мускулна дистрофия - необратимо автоимунно заболяване. Тогава му е избрана 80% неработоспособност. Последното му решение изтича на 1 юни:

" Получих документа, че би трябвало да приготвя документите за ТЕЛК при започване на март. Като ми се извиниха от картотеката, че се е получил механически проблем и закъснение при изпращането на тези писма. И в период, към 15-16 март и посредством персоналния си доктор електронно и на книжен притежател бяха подадени в картотеката на ТЕЛК Русе. "

Румен Плачков бил спокоен, че всичко е направил както би трябвало. Знаел, че Териториалните експертни лекарски комисии поради огромната си натовареност преглеждат с огромно забавяне документите. Разчитал обаче, че пенсията му ще бъде служебно обновена. И доста се изненадал, когато схванал, че е спряна. В НОИ-Русе му обясниха, че е пропуснал периода, подавайки документите си 2,5 месеца по-рано.

" За възобновяване на правото на пенсия по експертно решение с изминал период след 28 май 2023 година е належащо. Заявлението - декларация за преосвидетелстване да е подадено не по-късно от 3 месеца преди приключване периода на експертното решение и да има закъснение на здравната експертиза ", сподели Бистра Шаханова – шеф бранш " Изплащане на пенсии " в НОИ-Русе.

Попитахме Регионалната здравна ревизия, към която са ТЕЛК-овете, и която подава информацията към хората с увреждания за приключването на техните експертни решения, на какво се дължи закъснението.

Списъците на хората, на които им изтича експертното решение до месец април идваха от Национален осигурителен институт. И ние по тези описи ги изпращахме на хората, на които им изтича експертното решение. От месец април тези описи ги има в осведомителната база данни, която е към НЕЛК. И към този момент от април месец ги изпращаме 4 месеца по-рано. Вина ние нямаме безспорна никаква ", изясни доктор Чавдар Вълчев – шеф на дирекция " Медицински действия ".

И по този начин Румен Плачков, който няколко месеца по-рано е скъсен и от работа, останал без никакви приходи:

" Работих по европейски, по районни стратегии, които са за хора в моето положение, за хора с увреждания, само че заради това, че сега не е признат бюджет, тези стратегии не се разписват и не са пуснати още. Без работа, без приходи, без всевъзможни средства оставам, включая и за медикаментите, които не са малко, над 200 лв.. "

За април и май в НОИ-Русе са обработени данните на 509 инвалиди, на които пенсии са краткотрайно обновени. В същото време има 1008 души с изтекли ТЕЛК решения, които изчакват експертната комисия да се произнесе или да бъдат включени в описите на Министерството на здравеопазването за обновяване на заплащането на пенсиите им. Колко са изпуснали тримесечния период данни няма.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР