Организациите са поискали от министъра на правосъдието Цецка Цачева да

...
Организациите са поискали от министъра на правосъдието Цецка Цачева да
Коментари Харесай

Професионални организации искат спешно заседание на Съвета за съдебна реформа

Организациите са поискали от министъра на правораздаването Цецка Цачева да събере Съвета във допустимо най-кратък период

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Бонусите за спецмагистратите минават на незабавен порядък в Народното събрание

Въпреки рецензиите на съдийската общественост следващите конюнктурни промени в правосъдния закон бяха признати на първо четене без нито един глас срещу
13 окт 2017
Как властта си прави изключителни съдилища

Лобистки законопроект ще даде спомагателни пари за " натовареност " единствено на магистратите от спец-звената, вместо правилото да важи за всички
12 окт 2017
Правната комисия гласоподава бонус до 6 заплати годишно за спецсъдии и спецпрокурори
11 окт 2017 Осем професионални и неправителствени организации, членове на Съвета за правосъдна промяна към Министерството на правораздаването, са отправили искане до министъра на правораздаването Цецка Цачева да свика съвета на изключително съвещание във връзка на плана за промени в Закона за правосъдната власт, импортиран от седем депутати предходната седмица и незабавно гласуван на първо четене.

Законопроектът планува
бонуси от до 6 заплати годишно за магистратите и чиновниците в профилираните съдилища и прокуратури и връща опцията за на практика безсрочно командироване на магистрати без ограничавания.
Срещу него бяха изказани съществени възражения от съдийската и експретната общественост, в това число измежду причините бе и този, че това е стъпка към преобразяване на профилираните съдилища и прокуратури в изключителни. Това обаче не попречи той да бъде гласуван на първо четене в пленарна зала безусловно осем дни след внасянето му.
Вносителите на измененията са от всички парламентарни групи без Българска социалистическа партия, което подсигурява и поддръжката. При гласуването на първо четене в сряда, 12 октомври, ръководителят на парламентарната правна комисия и един от вносителите - Данаил Кирилов, съобщи, че планът ще се движи в " незабавен порядък ", с цел да влезе в действие до 5 ноември т.г., когато влизат в действие и измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) от лятото, които уголемяват подсъдността на спецсъдилищата и спецпрокуратурите.

Именно предвид на тези " съкратени периоди за напредване на законопроекта в Народно събрание и значимостта на тематиката ", организациите са поискали от министъра на правораздаването да свика Съвета във допустимо най-кратък период. Искането е от името на Съюза на юристите в България, Висшия адвокатски съвет, Съюза на съдиите в България, Сдружение с нестопанска цел " Сефита ", Сдружение " Център за неправителствени организации в Разград ", Национална мрежа за децата, Програма за развиване на правосъдната система и Български институт за правни начинания, които са едни от най-авторитетните организации в тази сфера.
В писмото се напомня, че искане за привикване на изключително съвещание на Съвета може да бъде отправено от 1/3 от неговите членове, което е регламентирано в постановлението за основаването му.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР