Организациите на македонските българи изразиха своето разочарование след срещата с

...
Организациите на македонските българи изразиха своето разочарование след срещата с
Коментари Харесай

Българите в РСМ след 15 мин. среща с Петков: Нашите интереси не бяха защитени

Организациите на македонските българи показаха своето отчаяние след срещата с премиера Кирил Петков, заяви Българска национална телевизия.  Според тях срещата е траяла прекомерно малко, единствено 10-15 минути и те на са съумели да издигнат въпросите, които са желали да слагат пред него. Македонските българи считат, че Кирил Петков не е подчертал задоволително върху въпроса за вписването им в конституцията.

Противоречиви са реакции в Скопие след визитата на премиера Кирил Петков в югозападната ни съседка. Управляващите и президента на страната оповестиха, че България е направила отстъпка, а опозицията - че Скопие е направило крачка обратно в договарянията със София.

Отстъпление от българската позиция и дребна дипломатическа победа за РСМ - по този начин медиите поясняват резултатите от визитата на премиера Кирил Петков. Още преди министър председателят да излети за София, президентът на югозападната ни съседка Стево Пендаровски даде изявление, в което насочи две съществени послания към обществеността в РСМ.

Първо, той съобщи, че България е направила крачка обратно, съгласявайки се да употребява късото име Северна Македония и второ - настояването на София македонските българи да бъдат вписани в конституцията на РСМ, съгласно него, е директна интервенция във вътрешните работи на страната му.

Оттук нататък чакаме на 25 януари двете държавни управления, които ще заседават взаимно в София, да се договорят за новите четири работни групи, които ще бъдат образувани.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР