Организации и активисти тази седмица са бойкотирали среща, посветена на

...
Организации и активисти тази седмица са бойкотирали среща, посветена на
Коментари Харесай

Ромски организации са бойкотирали конференция заради Валери Симеонов

Организации и деятели тази седмица са бойкотирали среща, отдадена на ромското включване, която е част от програмата на от българското европредседателство. Причината е, че уредникът на събитието е институция, ръководена от Валери Симеонов.

В изказване на Европейската мрежа на ромските организации от локално равнище (ERGO) се показва, че тя и и нейният български член съдружие "Асоциация Интегро " дружно с Европейския център за правата на ромите (ERRC) и няколко български ромски деятели и организации са подкрепили позицията на видни бранители на правата на ромите в България за провелото се през седмицата събитие от програмата на българското европредседателство "Ромското включване – къде сме и каква е посоката ".

"Бихме оценили напъните за слагането на тематиката за ромското включване като приоритет, в случай че на събитието се защитаваха полезности като забележителното, а освен алегорично, ромско присъединяване и битката с отношението против ромите. Тъй като това не е по този начин, ние се причисляваме към 51 български организации, обединения и обособени хора, които взеха решение да не вземат участие в събитието ", се споделя в изказването.

Според него конференцията е била проведена от българския Национален съвет за съдействие по етническите и интеграционните въпроси, "институция, която не съумява да приложи целите на Националната тактика за консолидиране на ромите ". "Институцията се оглавява от Валери Симеонов, който през 2017 година бе наказан от районния съд в Бургас и от Комисията за отбрана от дискриминация за тирада на омразата против роми ", се напомня в изказването.

"По тези аргументи ние дефинираме събитието като още един противозаконен опит да съставлява "ромски въпроси ". Призоваваме управляващите да включат ромската общественост като равнопоставен, а освен като алегоричен участник за обществени връзки, добавя организацията.

Форумът за ромското включване беше при започване на тази седмица, като в него не взе участие Валери Симеонов. За събитието имаше известие до медиите, чакаха се целодневни полемики сред специалисти, представители на институциите, неправителствения бранш, европейски представители. Но самото събитие се оказа закрито за публицисти без пояснения за какво.

Участници във форума споделиха, че в него изказване е направил общественият министър Бисер Петков, само че не е имало представители на националистическите партии, нито пък самият Симеонов е бил на срещата. От неправителствения бранш допуснаха, че точно вероятността Симеонов да участва и предстоящи възможни остри реакции, са били измежду аргументите да не бъдат допускани медии. Освен това евентуално националистите в държавното управление въобще нямало да позволен сходен конгрес за проблемите на ромите да бъде част от програмата на българското европредседателство, в случай че полемиките са били открити, считат от неправителствените организации.

Въпреки упованията, остри и крайни изявления не е имало. Все отново редица представители на неправителствения бранш разкритикували държавната политика и несправяне с проблемите от години, дейностите "на парче " и неналичието на политическа воля, описаха участници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР