Организаторите на шампионатите във Формула 2 и Формула 3 публикуваха

...
Организаторите на шампионатите във Формула 2 и Формула 3 публикуваха
Коментари Харесай

Обявиха календарите във Формула 2 и Формула 3 за 2023 година

Организаторите на шампионатите във Формула 2 и Формула 3 разгласиха календарите за двата шампионата за 2023 година. 

Както и през последните години всеки един от кръговете в двата шампионата ще бъде по време на спортен уикенд във Формула 1. Пилотите във Формула 2 ще съпроводят кервана на Формула 1 в 14 уикенда, до момента в който тези във Формула 3 ще го създадат в 10.

Сезоните и в двата шампионата ще стартират по време на Гран При на Бахрейн в първия уикенд на март. Две седмици по-късно водачите от Формула 2 ще се състезават и в Джеда (Саудитска Арабия) преди и двата шампионата да се насочат към Мелбърн (Австралия) за надпревари сред 31 март и 2 април.

Месец по-късно Формула 2 ще организира и своя четвърти кръг за годината по улиците на столицата на Азербайджан – Баку, където Формула 3 няма да вземат участие. След надпревари край крайбрежията на Каспийско море ще се организира и най-интензиваната част от сезона, която ще включва надпревари в три следващи уикенд и за двата шампионата. Тя ще стартира на „ Имола “ в Италия сред 19 и 21 май, ще мина през Монако и ще приключи на испанската „ Каталуния “ сред 2 и 4 юни.

Летните стартове ще бъдат на „ Ред Бул Ринг “ в Австрия, „ Силвърстоун “ (Великобритания), „ Хунгароринг “ (Унгария) и „ Спа “ (Белгия), след което ще последва и лятната пауза през август. След нея за Формула 3 ще има още единствено един спортен уикенд, който ще се в „ Храма на скоростта “ в Монца от 1 до 3 септември. Седмица преди този момент пък за водачите от Формула 2 ще има и аудиенция до Нидерландия за две надпревари на „ Зандвоорт “. За тях сезонът ще приключи на „ Яс Марина “ в Абу Даби в последния уикенд за ноември.

Всеки един от спортните уикенди в двата шампионата ще се организират в познатия от 2022 година формат с една 45-минутна подготовка в петък, след което ще има и 30-минутна квалификацията, която ще дефинира реда на пускане и за двете надпревари. За съботния спринт топ 10 във Формула 2 и топ 12 във Формула 3 ще бъдат обърнати, а за главните надпревари в неделя ще бъде употребявано подреждането от квалификациите. 

Пълен календар във Формула 2 и Формула 3 за 2023 година: 

1. „ Сахир “, Бахрейн* – 3-5 март 
2. „ Джеда “, Саудитска Арабия – 17-19 март 
3. „ Албърт Парк “, Австралия* – 31 март – 2 април 
4. „ Баку “, Азербайджан – 28-30 април 
5. „ Имола “, Италия* – 19-21 май 
6. „ Монте Карло “, Монако* – 25-28 май 
7. „ Каталуния “, Испания* – 2-4 юни 
8. „ Ред Бул Ринг “, Австрия* – 30 юни – 2 юли 
9. „ Силвъсртоун “, Великобритания* – 7-9 юли 
10. „ Хунгароринг “, Унгария* – 21-23 юли 
11. „ Спа “, Белгия* – 28-30 юли 
12. „ Зандвоорт “, Нидерландия – 25-27 август 
13. „ Монца “, Италия* – 1-3 септември 
14. „ Яс Марина “, Абу Даби – 24-26 ноември 
*Уикенд, в който има надпревари и във Формула 3

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР