Организаторите на Олимпиадата казаха в петък, че ще се придържат

...
Организаторите на Олимпиадата казаха в петък, че ще се придържат
Коментари Харесай

Сърф плажът на Таити ще остане място за състезания по сърф на Олимпийските игри през 2024 г.

Организаторите на Олимпиадата споделиха в петък, че ще се придържат към прочут плаж на Таити за надпревари по сърф на Игрите следващата година, само че се съгласиха да трансформират проектите за кула, която накара еколозите на оръжие.

Сърфистите би трябвало да заловен първите талази от надпреварите в Париж 2024 след девет месеца в Таити, на към 15 000 километра (9 300 мили) от френската столица, само че проектът за създаване на гигантска кула в именито място за сърф провокира яростни локални опозиция.

Няколкостотин души стачкуваха на мястото покрай плажа Teahupoo – една от най-известните зони за сърф в света и несъмнено място за олимпийски игри – против проектите за издигане на 14-метрова (46-футова) алуминиева структура в водата за съдиите, с цел да оценят по-добре надпреварата.

Местните асоциации твърдяха, че инсталацията ще повреди непоправими корали. Онлайн петиция против плана притегли повече от 160 000 подписа.

Moetai Brotherson, президент на Френска Полинезия – която се състои от повече от 100 острова, в това число Таити – предложи друго място за надпреварата, без да е нужна кула.

В изказване от петък уредниците отхвърлиха концепцията за занемаряване на „ емблематичното “ място за сърфиране, като споделиха, че вместо това са се договорили с полинезийското държавно управление да построят „ по-умерена “ съдийска кула.

Ревизираната апаратура ще подхожда на предходна дървена кула в размер и тегло, понижаване на тежестта върху основите. Това от своя страна би понижило дълбочината на сондирането, се споделя в изказването.

Организаторите също по този начин дадоха обещание да работят с локални специалисти, с цел да сведат до най-малко риска за коралите. Някои коралови рифове ще бъдат преместени за тяхната отбрана по време на строителните работи, споделиха те.

Френска Полинезия е една от няколкото френски отвъдморски територии, които обгръщат Карибите и Тихия океан и дават на Париж световен отпечатък, непостижим с никоя друга европейска нация. < p> Сърфирането се трансформира в олимпийски спорт на отсрочените поради Covid Игри в Токио, когато се организираха на плажа Цуригасаки в континентална Япония и Франция имаше предпочитание да го резервира в листата.

Атлантическото крайбрежие на Франция е хазаин на някои от европейските най-известните плажове за сърфиране и локалните управляващи се надяваха да бъдат домакини на събитието.

Когато Таити беше определен за място за сърфиране, високопоставени лица в крайбрежните курорти в континентална Франция, като Биариц, не бяха впечатлени – не на последно място заради цената и въглеродни излъчвания, участващи в провеждането на част от Олимпиадата в южната част на Тихия океан.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР