Организаторите на маратона в Мексико Сити разследват твърдения за измама

...
Организаторите на маратона в Мексико Сити разследват съобщения за неспортсменско
Коментари Харесай

Организаторите на маратона в Мексико Сити разследват съобщения за „неспортсменско поведение“ на състезанието през август след съобщения за измама по време на събитието.

Спортният институт на Мексико Сити (INDEPORTE) заяви, че „продължава да идентифицира случаите, в които участниците … са демонстрирали неспортсменско отношение по време на събитието и ще анулира техните времена“ в изявление от 30 август. Самото състезание се проведе на 27 август .

След съобщения от испанския издател Marca, че около 11 000 бегачи са били дисквалифицирани за измама, INDEPORTE публикува друго изявление на 31 август, изразяващо „съжаление, че някои медии и определени журналистически акаунти в социалните медии разпространяват невярна информация за състезатели с нередовни времена.“

МАЯМИ ГАРДЪНС, ФЛОРИДА – 21 МАРТ: Моника Пуиг от Пуерто Рико позира за портрет на стадион Хард Рок на 21 март 2023 г. в Маями Гардънс, Флорида. (Снимка от Clive Brunskill/Getty Images за IMG) МАЯМИ ГАРДЪНС, ФЛОРИДА – 21 МАРТ: Моника Пуиг от Пуерто Рико позира за портрет на стадион Хард Рок на 21 март 2023 г. в Маями Гардънс, Флорида. (Снимка от Clive Brunskill/Getty Images за IMG) Клайв Брънскил/Гети изображения

Властите от INDEPORTE изчисляват, че има малко над 2000 бегачи, които не са завършили международния маратон на 27 август – не е ясно дали това число се отнася за тези, които умишлено са измамили или наранили бегачи, търсещи медал за участие.

Карлос Очоа, координатор по комуникациите на организаторите, каза пред CNN, че числата, които се разпространяват в медиите, са „фалшиви новини“.

Източник, запознат със случая, каза на CNN, че компанията, която преглежда информацията за бегачите, ще даде окончателен доклад този четвъртък, за да определи общия брой бегачи, които не са завършили 42-километровото състезание.

Резултатите от този преглед се очаква да излязат в петък, където ще се отчете точният брой на бегачите, които не са завършили състезанието.

На този етап не е ясен методът на предполагаемата измама. CNN се обърна към ръководния орган World Athletics за разяснения относно разследванията за потенциална измама и възможни последствия, но не получи веднага отговор.

Състезанието в Мексико Сити се е сблъсквало с измама и преди, като през 2018 г. организаторите казаха, че 3090 състезатели от състезанието тази година са били дисквалифицирани – въпреки че не уточниха причините за дисквалификацията.

Маратонът в Мексико Сити е едно от състезанията със „Златен етикет“ на Световната атлетика – второто най-високо ниво на престиж за подобни събития, според разпоредбите на ръководния орган. Този етикет се отнася до съществуването на елитно състезание от световна класа на маратона.

Ана Мелгар Зунига от CNNE и Патрик Сунг от CNN допринесоха за репортажа

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР