Организаторите на Игрите в Париж 2024 заявиха, че ще се

...
Организаторите на Игрите в Париж 2024 заявиха, че ще се
Коментари Харесай

Париж 2024 ще се съобрази с решението на МОК относно участието на спортисти от Русия и Беларус

Организаторите на Игрите в Париж 2024 обявиха, че ще се съобразят с решението на Международния олимпийски комитет по отношение на присъединяване на съветски и беларуски спортисти, откакто украинският президент Володимир Зеленски прикани МОК да им забрани присъединяване в най-голямата спортна конкуренция, оповестява " Ройтерс ".

Миналата седмица МОК сподели, че Олимпийският комитет на Азия е предложил на съветските и беларуски спортисти късмет да се състезават на шампионати в Азия, предизвиквайки неодобрение от страна на Киев, който прикани съветските спортисти да бъдат осъдени поради нашествието на Русия.

Зеленски сподели, че разрешаването на Русия да взе участие на Игрите през 2024 година би било еднакво на проява, че " терорът по някакъв метод е допустим ".

" Докато спорът продължава, Париж 2024 би желал да изрази цялостната си взаимност с Украйна, с нейния народ и с украинските олимпийски и параолимпийски комитет, които са изправени пред невъобразима рецесия ", се споделя в документално изказване на уредниците на олимпиадата до " Ройтерс ", наблягайки, че МОК предприе няколко ограничения против Русия и Беларус.

" В отговор на това Международният олимпийски комитет (МОК) предприе редица наказания от февруари 2022 година, в това число: нито едно интернационално спортно събитие не се провежда или поддържа от интернационална федерация или народен олимпийски комитет в Русия или Беларус;

" Никакви флагове, химни, цветове или каквато и да е друга идентификация на тези страни не се демонстрират на нито едно спортно събитие или среща, в това число на всички спортни съоръжения;

" Никой представител на съветското държавно управление или страна не може да бъде поканен или упълномощен на интернационално спортно събитие ".

Според уредниците на Игрите тези наказания " директно или индиректно засягат присъединяване на съветски и беларуски спортисти в избрани квалификационни шампионати за Париж 2024 ".

Френските домакини обясниха, че ръцете им са вързани за това кой може да се класира за идващите летни игри.

" По отношение на наличието на съветски и беларуски спортисти на Игрите в Париж 2024, би трябвало да напомним, че системата за класиране се дефинира от интернационалните федерации, от МОК и от Международния параолимпийски комитет. Нашето предпочитание е олимпийското придвижване, параолимпийското придвижване и спортистите да преживеят Игрите в Париж през 2024 година в дух на мир, зачитайки полезностите за приятелство и взаимност ", се споделя още в изказването на уредниците.

Олимпийските игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август 2024 година.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР