Органите на реда трябва да пазят представителите на медиите, които

...
Органите на реда трябва да пазят представителите на медиите, които
Коментари Харесай

АЕЖ зове полицията да пази журналистите при протести

Органите на реда би трябвало да пазят представителите на медиите, които отразяват обществени събития. За това приканват от Асоциацията на европейските публицисти в България във връзка вчерашните митинги в Габрово, при които пострадаха кореспондент и оператор.

От АЕЖ молят жандармерията и полицията да са деликатни, когато им се постанова да употребяват мощ за справяне с вълнения, с цел да не пострадат мирни протестиращи, както и публицисти, които извършват служебните си отговорности.

Поради спецификата на специалността си наши сътрудници постоянно попадат в центъра на конфликти и належащо особено внимание от страна на органите за сигурност, показват от Асоциацията.

Те припомнят и че публицистите също би трябвало да вземат ограничения за персоналната си отбрана, обозначавайки се ясно като такива.

Властите би трябвало да спомагат на публицистите и да се грижат за сигурността им, само че самите кореспонденти би трябвало да помнят, че журналистическата легитимация не дава цялостен имунитет против задържане, показват от Асоциацията.

По мотив събитията в Габрово Асоциацията на европейските публицисти в България припомня на медиите за отговорността, която носят при сходни случаи. Недопустимо е медии да спомагат за втълпяване на междуетническо напрежение, а апелите към принуждение и ненавист са наказуеми съгласно българското законодателство, показват от АЕЖ. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР