Органът трябва да възвърне звука си, заяви експертката Милен Пардоен

...
Органът трябва да възвърне звука си, заяви експертката Милен Пардоен
Коментари Харесай

Специалисти се опитват да възстановят акустиката на катедралата Нотр Дам

Органът би трябвало да възвърне звука си, съобщи експертката Милен Пардоен от Института за науките за индивида в Лион, която бе изпратена в "Нотр Дам ", с цел да възвърне акустиката в отчасти опожарената катедрала, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Както филтрираната от витражите светлина и особеният мирис на свещите, звуците в катедралата са част от нейната ДНК. Акустиката в сходна постройка зависи от архитектурата й, употребяваните за построяването й материали, мебелировката, както и от заобикалящата я градска среда. "Всяка черква или катедрала има своя неповторима звучност ", разясни Пардоен.

Например звукът от детайл от дърво е друг от този от детайл от камък. Тази неповторима композиция от звуци в "Нотр Дам " изчезна след пожара на 15 април. "Сега към този момент няма тон, а единствено външен звук, който прониква през появилите след пожара отвори в свода ", отбелязва експертката.

От първото си посещаване в опожарената катедрала през юли тя си спомня мириса на изгоряло дърво, разтопено олово и мощната слънчева светлина, която прониква през отворите в покрива и счупените витражи.

Пардоен е координатор на група експерти по звучност, чиято задача е 5-годишна. Целта им е да изберат най-хубавата тактика за реституция, с цел да може катедралата да възвърне първичната си звучност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР