Орехът /Juglans Regia/ е едно от най-старите дървета, чиито плодове

...
Орехът /Juglans Regia/ е едно от най-старите дървета, чиито плодове
Коментари Харесай

Билките през юни - Листа на орех

Орехът /Juglans Regia/ е едно от най-старите дървета, чиито плодове са употребявани като храна, а листата – като билка. Историческите сведения за растението са от 7000 година пр.н.е. от времето на римляните, които са го нарекли Juglans Regia, " Кралското дърво на Юпитер ".

Ореховите листа се събират при започване на юни, когато са изцяло развити, само че към момента гладки и гъвкави, с присъща йодна миризма. Те изсъхват бързо и могат да се съхраняват до идната пролет

Още от най-дълбока античност листата на ореха са били употребявани като ефикасно лечебно средство при редица здравословни проблеми.

Те се събират през май и юни и се изсушават на сянка при температура до 35°С. Чаят от орехови листа работи имуностимулиращо, ускорява растежа на костите и възбужда апетита.

Чаят се подготвя от 50 грама листа на един литър вода.

Пие се при разнообразни кожни болести, при проблеми със стомашно-чревния тракт, нарушаване на обмяната на веществата, за укрепване на имунната система заради високото си наличие на витамин С.

 

Традиционна приложимост
Листата на ореха са били употребявани в обичайна медицина на редица култури, като антимикробно, антипаразитно, кератолитично, антидиарично, хипогликемично, тонизиращо и газогонно средство; по този начин както и за лекуване на синузит, стомашни болки и тресчица. В българската и турската национална медицина, пресни листа, прилагани върху кожата или челото са употребявани за понижаване на висока температура и за облекчение на ревматични болки. Ядките на ореха са употребявани за лекуване на възпалително заболяване на червата в иранската обичайна медицина. В Палестина, ядките и листата се употребяват за лекуване на диабет и астма и за лекуване на рак на простатата и съдови нарушавания.

В редица култури растението се употребява като локално средство за отнасяне на кожни възпаления и прекалено изпотяване на ръцете и краката. То също е постоянно срещан домакински лек за лекуване на хронична екзема. Листата се употребяват локално за лекуване на скалпа при сърбеж и пърхот, слънчево изгаряне и повърхностни изгаряния, както и като успокояващо при кожни болести. Ядките на ореха спомагат за отбрана активността на сърцето и предотвратяват загубата на костна тъкан. Кората, листата и обвивката на незрели зелени плодове от този лечебно растение са били употребявани за лекуване на рак на стомаха, черния дроб и рак на белия дроб в Китай. Орехът се употребява от обичайна медицина в Мексико, за отбрана против увреждане на черния дроб, а кората се употребява за разчистване на зъбите. В Непал кората се употребява и при артрит, кожни болести, зъбобол, и за стимулиране растежа на косата.

В българската национална медицина листата на ореха се употребяват вътрешно при разнообразни кожни болести — акне, пиодермит, херпетиформен дерматит, лимфатична диатеза, също при екземи и възпаления на клепачите. Прилагат се и за лечение на скрофулоза (лимфатизъм). Този резултат се изяснява с тонизиращото деяние на танина върху организма. Ореховите листа се използват още при гастроентерит, за възстановяване на апетита и храносмилането, за промиване на устата при инфектиране на венците, за промивки при гинекологични болести. Зелените плодчета на ореха могат да се използват при хипо- и авитаминоза.

Външно приложение - листата се употребяват под формата на запарка за промивки и компреси. Пресните листа се употребяват като се прибавят във водата за къпане на дребни деца.

Биоактивни субстанции в листата на ореха
Листата съдържат 4—5% танини, следи от етерично масло, инозит, флавоноиди и веществото юглон, производно на оксинафтохинона, горчиви субстанции, каротин, пектини и други
Неузрелите изсушени плодчета съдържат до 2500 мг % витамин С, тлъсто масло, Р-ситостерол, захари, нишесте и други, а външните зелени обвивки на плода -ОС- и р-хидроюглон (който при хидролиза се разпада на аглюкона юглон), танини, витамин С до 500 мг %, ябълчна и лимонена киселина, захари, ензими и други

 

Доказани изгоди от ореха

1. Антибактериално деяние
Екстрактите от листа на орех разкриват необятен набор антибактериална интензивност против грам-положителни и грам-отрицателни бактерии като: стафилококус ауреус, псевдомонас аеругиноза, ешерихия коли, клебсиела пневмония, стафилококус епидермис, ентерококи и други

2. Антигъбично деяние
Орехът – плодове и листа - демонстрират антимикотична интензивност против необятен набор от гъбички. Проучванията демонстрират, че всички сортове орехи демонстрират противогъбично деяние против кандида албиканс и криптококус неоформанс.

3. Антиоксидантна интензивност
Проучен е антиоксидантният капацитет на тинктури от плодовите обвивки и листа. Няколко фенолни съединения, изолирани от листата и плодовете на ореха, като пирогалол, р-хидроксибензоена киселина, ванилова киселина, етил галат, протокатехинова киселина, галова киселина, танини, аденозин, аденин и други покачват антиоксидантната интензивност в организма.

4. Антивъзпалително деяние
Проучванията на резултатите на етаноловия дестилат от листа на орех демонстрират мощно противовъзпалително деяние. Екстракт от орехови листа съставлява положително аналгетично и противовъзпалително средство против редица болести, свързани с възпалителни процеси.

5. Ефекти при диабет
Клинични изследвания потвърждават инхибиторна интензивност на ореховите полифеноли и полифенолни съставни елементи по отношение на разнообразни ензими като гликозидаза, захароза, малтаза и амилаза. В допълнение към тези констатации, откривателите потвърдили, че растението има позитивен резултат при генетично завещан захарен диабет вид II. Приемът на дестилат от листа на орех понижава кръвната захар и подтиква възобновяване на β-клетки в панкреаса.

6. Действие при нарушавания на кожната пигментация
Екстрактът от листа на орех е потвърдено ефикасен при лекуване на неравномерна пигментация на кожата.

7. Хепатопротективен резултат
Резултатите от проучване с индуцирано увреждане на черния дроб при мишки сочат, че орехови полифеноли работят като куркумин, който е постоянно употребявано хепатопротективно средство.

8. Антиракова интензивност
Заключения на клинични изследвания при животни демонстрират, че орехът инхибира чревната карциногенеза и растението е уместно средство в случаи на чревни неоплазми. Друго проучване потвърди, че орехът е мощен цитотоксичен сътрудник ин витро в човешки туморни клетъчни линии, в това число карцином на дебелото черво, карцином на бъбреците и левкемия./ panacea.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР