Орден за храброст получиха руските военнослужещи, които отблъснаха атаката на

...
Орден за храброст получиха руските военнослужещи, които отблъснаха атаката на
Коментари Харесай

За да атакува Севастопол, Украйна използва методите на ветроходната ера

Орден за смелост получиха съветските военнослужещи, които отблъснаха офанзивата на украински дронове в Севастопол. Благодарение на умелите дейности на Черноморския флот, опасността от надводните безпилотни апарати на ВСУ беше отстранена в точния момент. Колко рискови могат да бъдат такива устройства и какво е належащо, с цел да се предпазите изцяло от тях?

За първи път Украйна нападна пристанището на Севастопол на 29 октомври 2022 година Използвани бяха няколко безпилотни надводни апарата-камикадзе с дистанционно управление. ВСУ направиха повторна офанзива на 22 март 2023 година Този път всичките им дронове бяха унищожени още с приближаването си.

Какво съставлява украинският " дрон "? Това всъщност е експлодираща лодка. Тя се ръководи отдалечено, като получава команди и изпраща данни до оператора посредством сателитна паница, явно посредством системата “Старлинк ”. Операторът, който се намира на сушата, получава координатите на лодката, данни за нейния курс и скорост и фотография най-малко от носа, а може и от други камери. Запасът от ход на лодката надвишава 100 километра, а скоростта е десетки километри в час.

Това е елементарен артикул с явен модел на приложение. Той е на ниска цена и може да се създава всеобщо. В края на първата четвърт на XXI век още веднъж се сблъскахме с брандер.

Завръщането на брандера

От историческа позиция такива " дронове " не са нищо повече от преобразяване на брандера (от немската дума brand - огън). В епохата на ветроходството брандери се назоваха специфични кораби, цялостни със запалими субстанции и предмети или примитивни барутни заряди с висока (по това време) мощ. Задачата на екипажа на брандера е в придвижване да се блъсне във групировката на противников кораби или в техния кей, употребявайки куки и въжета, с цел да се закачи за един или повече кораби, след което екипажът би трябвало да подпали съда и да го напусне.

Брандерите губят смисъла, което имат при всеобщото превъоръжаване на флотите с парни кораби, само че не изчезват изцяло. Брандери стартират да се назовават съдове, чиято задача е да блокират фарватера в атакуваната база с корпуса си. Така японците се пробват да работят през 1904 година при започване на офанзивата против съветския флот в Порт Артур.

ХХ век поражда такава версия на брандера като експлодиращата лодка. А също и радиоуправляемата експлодираща лодка, в действителност – дрон. Всички тези принадлежности са употребявани по време на Втората международна война.

Например при започване на Великата отечествена война Черноморският флот на ВМФ на Съюз на съветските социалистически републики се пробва да употребява най-високотехнологичните по това време " брандери " - избухливи лодки с отдалечено от самолети. Преработените торпедни лодки с огромен избухлив заряд са разполагани до вражеската база, по-късно екипажът е отхвърлен от тях и по-късно ги водят до задачата съгласно командите на оператора на борда на специфичния аероплан.

За страдание нито една офанзива не e сполучлива. Остава единствено да съжаляваме, че този опит не e развъртян - нашият флот щеше да има задоволително работа за такива лодки.

След Втората международна война италианските експлодиращи лодки, оживели до тогава, саизползвани от израелците, атакувайки няколко египетски кораба в Червено море. В прочут смисъл лодките с експлозиви могат да бъдат наречени “брандери ”, който терористите могат да употребяват, както да вземем за пример в тази ситуация с офанзивата против разрушителя на американския флот “Коул ” през 2000 година

И в този момент Украйна се пробва да употребява брандери против Русия.

Заплахи и способи за битка

Атаката против базата в Севастопол, осъществена оня ден, приключи с неуспех за ВСУ. Дроновете камикадзе не можеха да се приближат до задачите си - те бяха унищожени от огън с леки оръжия. На 24 март военнослужещите, които не пропуснаха вражеските безпилотни катери, получиха медал за смелост.

Не приемайте на съществено украинските пропагандни песни за съвсем историческото значение на тези офанзиви. Не, това са единствено брандери с типична успеваемост на брандер. Не е нула, само че доста по-малко, в сравнение с би желало командването на Военноморски сили на Украйна.

Това значи ли, че можете да се отпуснем и да пренебрегваме опасността? Не. Възможно е да осуетим офанзиви с такива устройства, само че би трябвало да сме готови за сходен бойкот.

По-специално, коства си да имаме забележителен брой заграждения. Дори в случай че ВСУ ги взривят, жертвайки експлодираща лодка в името на пробива, тогава, първо, няколко детонации са ясна загуба на изненада, и второ, те ще покажат от кое място се запътват към цел. По-нататък от наша страна всичко ще се сведе до подготвеност за водене на прицелен огън по разпознати цели, разкриване на тези цели и поразяване. Както сподели 22 март, това е допустимо.

Какви други механически ограничения могат да бъдат подхванати за отбрана на кораби и бази от сходни офанзиви? На доктрина е належащо да се размени част от постаментните картечници на корабите с отдалечено управляеми модули с първокачествен мерник, със нормализирано ориентиране и интерфейс с корабни радари. Операторът, откакто получи сигнал от радара, ще може да открие дрона на огромно разстояние и да го удари с прецизен картечен залп. Заедно със заграждения и патрули, това ще понижи заплахата от украинскитебрандери-дронове до задоволително дребна.

Въпреки че, в действителност, има универсално решение. Чърчил споделя преди време: „ В морето има две линии на отбрана. Едната минава през базите на врага, другата през вашите ”. Ще има ли заплаха от офанзива на украински дронове Черно море, в случай че Украйна загуби изцяло достъп до море?

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР