Орбиталният модул TGO (Trace Gas Orbiter) от мисията ЕкзоМарс премина

...
Орбиталният модул TGO (Trace Gas Orbiter) от мисията ЕкзоМарс премина
Коментари Харесай

Модул от мисията ЕкзоМарс премина на работна орбита и ще изследва марсианската атмосфера

Орбиталният модул TGO (Trace Gas Orbiter) от задачата " ЕкзоМарс " мина на работна орбита и скоро ще стартира да изследва газовия състав на марсианската атмосфера, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Както оповестиха от Роскосмос, сега модулът е на кръгова орбита на височина 400 км. " През третата десетдневка на април е планувано началото на наблюденията ", се споделя в известието. " Основната задача на тези опити е да се дефинира наличието на газовете, в това число на парниковите газове (метан и въглероден диоксид), в марсианската атмосфера. "  

Следите от тези газове в атмосферата са съществени индикатори за геоложката и биологичната интензивност на планетата. Орбиталният модул TGO ще се заеме също със основаване на карта на марсианските находища от лед, в който е допустимо метан и органични остатъци от микроби да са уловени като в капан. 

" ЕкзоМарс " е взаимен план на Роскосмос и Европейската галактическа организация за проучване на Червената планета, повърхността, атмосферата и климата ѝ. Първият стадий от плана започва през 2016 година – на 14 март ракета-носител " Протон-М " с орбиталния модул TGO и демонстрационния спускаем модул " Скиапарели " сполучливо бе изстреляна от космодрума Байконур.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР