Оратница – групата, която съживи интереса към българските традиции със

...
Оратница – групата, която съживи интереса към българските традиции със
Коментари Харесай

10 неща, които не знаете за група Оратница

Оратница – групата, която съживи интереса към българските обичаи със своите ексцентрични и впечатляващи смесици от фолклорни мелодии и акустично изпълнени електронни стилове, чества своята 10-годишнина с нов ослепителен клип и концерт в клуб Маймунарника на 20 септември. Знаем за гения на изпълнителите, само че какво не знаем за тях, ще разберем от долните редове. По мотив рождения ден, Оратница споделя 10 неща, за които почитателите не са подозирали.

1. Нека стартираме с представянето на част от групата и че Хорхе в действителност е Георги от Пазарджик, Бъни в действителност е Петър от кв. Надежда, Християн е от Кривина, а Попа се споделя Иван и е родом от Чепеларе.

2. Първите два албума на групата са записвани в първокласно студио, а последният – „ Alter Ethno “, е юридически в стаята на Християн в къщата на баба му и дядо му на село. В записите могат да се чуят джавкане на кучета и врабчета. Следващия може да го запишем с телефон и ще бъде доста безценен.

3. Малко хора знаят, че в Оратница се караме непрестанно. Всеки един от нас в миналото е заплашвал, че ще напусне. Дори първото парче от първия ни албум е в действителност джем сешън, в който се бяхме разбрали да създадем нещо в средата, само че не го направихме и най-после се скарваме – в случай че удължим записа след края на инструментала се чува този скандал! До този миг в никакъв случай не сме се виждали или излизали извънработно, несвързано с групата и музиката… Странна компания сме.

4. В Малайзия беше първият ни концерт, на който нито ние, нито публиката можеше да пие алкохол. Беше трезво и същинско. А при започване на нашата история ние си пиехме и пушехме на сцената. Случвало ни се е, до момента в който сме на сцената и пушим, човек от публиката да ни помоли да го почерпим цигара – ние го почерпихме.

5. Много хора не знаят, че сме почнали като улични музиканти. Някои от нас към момента свирят на улицата понякога.

6. На един фестивал в Ржана качиха нас и инструментите ни до сцената на камион – самосвал. На сутринта изтрещели трансаджии спяха върху колоните, от които още блъскаше техно. Веднъж пък свирихме на каросерията на камион, трансфорат в сцена.

7. В Норвегия на един фестивал ни застигна вихър, полицията затвори всички пътища и безусловно нито един човек не пристигна на фестивала. В последна сметка обаче фестивал имаше – свирихме пред уредника и другите групи, т.е. пред има няма 10 индивида.

8. Измислихме си облекло, с което всички да сме облечени еднообразно, тъй като първоначално се обличахме извънредно за концерт – ние не се обличахме особено за концерта, ами просто който каквото си беше облякъл за деня. Или за седмицата.

9. Инструментите, на които Хорхе свири, си ги създава самичък!

10. На турнета е имало случай да спим на пода всички в една стая. Имало е и вечери в 5-звездни хотели. Веднъж ни приюти човек от публиката. Един от нас спа на диван, който се оказа благосъстоятелност на котарака на индивида и цяла нощ дебнеше да го нападне. Май му се изпика в обувката.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР