Оранжев код за силен вятър е в сила за цялата

...
Оранжев код за силен вятър е в сила за цялата
Коментари Харесай

Опасно време с бури, дъжд, градушки, вятър и сняг

Оранжев код за мощен вятър е в действие за цялата страна, в някои области ще вали изобилен дъжд, в други ще се образуват поледици , сочи информация на уеб страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).
В 24 области на страната е в действие оранжев код за мощен вятър и значителни превалявания:
Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово:
Ще духа сдържан до мощен вятър от северната четвърт и с него температурите бързо ще се намалят. Ще има превалявания от дъжд, краткотрайно интензивни и съпроводени с гръмотевици. Възможни са и градушки. Сумарни количества сред 15 - 25 л/кв. м, в Предбалкана ще са и повече.
Велико Търново, Търговище и Шумен:
Ще има превалявания от дъжд, краткотрайно интензивни и съпроводени с гръмотевици. Възможни са и градушки. Сумарни количества сред 15 - 35 л/кв. м. Вятърът ще се ориентира от североизток и ще е със междинна скорост 10 - 15 м/с и пориви до 20 м/с. Тмпературите бързо ще се намалят.
Варна:
Ще духа мощен и краткотрайно плевел североизточен вятър - 15-25 м/с, и с него ще нахлува леден въздух и температурите внезапно ще се намаляват. След обяд ще има превалявания от дъжд, който вечерта в северните региони от региона ще премиват в сняг. Възможни са поледици. Има условия за обилни превалявания и гръмотевици. Очаквани количества сред 10 и 20 л/кв. м.
Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково:
Ще духа мощен, на пориви и плевел югозападен вятър със междинна скорост 15 - 20 м/с, краткотрайно до 25 -27 м/с. След обяд ще има и превалявания от дъжд, краткотрайно интензивни и съпроводени с гръмотевици. Сумарни количества сред 15 - 20 л/кв. м.
Кърджали:
Ще духа мощен, на пориви и плевел югозападен вятър със междинна скорост 15 - 20 м/с, краткотрайно до 25 -27 м/с. След обяд ще има и превалявания от дъжд, краткотрайно интензивни и съпроводени с гръмотевици. Сумарни количества сред 15 - 20 л/кв. м.
Пловдив, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София-град, София-област:
Ще има превалявания от дъжд, краткотрайно интензивни и съпроводени с гръмотевици. Възможни са и градушки. Сумарни количества сред 15 - 35 л/кв. м. Ще духа сдържан до мощен северозападен вятър със междинна скорост 10 - 15 м/с.
В 4 области е в действие оранжев код за мощен вятър и поледици:
Русе, Разград, Силистра:
Ще духа мощен до плевел североизточен вятър и него температурите доста ще се намалят. Ще мозъка превалявания от дъжд, които с понижението на температурите ще преминат в сняг. Ще има условия за формиране на поледици. Сумарни количества сред 20 и 35 л/кв. м, в обособени региони и повече.
Добрич:
Ще духа мощен и краткотрайно плевел североизточен вятър - 15 - 25 м/с, и с него ще нахлува леден въздух и температурите внезапно ще се намаляват. След обяд ще има превалявания от дъжд, който след обяд в северните региони от региона ще премиват в сняг. Възможни са поледици. Има условия за обилни превалявания и гръмотевици. Очаквани количества сред 15 и 20 л/кв. м.
Днес през страната ще премине средиземноморски циклон и обвързвания с него леден атмосферен фронт и времето ще е доста динамично. Ще доминира облачно време и още в утринните часове в Западна България ще стартират превалявания от дъжд, които денем ще обзет страната. По линията на преминаващия леден фронт преваляванията краткотрайно ще са интензивни, тук-там обилни по количество. Ще има гръмотевична активност, вероятни са и градушки.
Това заяви дежурният синоптик Георги Цеков от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН), съобщи Фокус.
След пладне в югозападните региони преваляванията ще спрат и за малко облачността ще се раздра. През деня в цялата страната югозападният вятър ще се смени с сдържан и краткотрайно мощен северозападен, в Източна България – североизточен. С нахлуването на леден въздух от север ще стартира и бързо намаляване на температурите, сензитивно в Северна България, изключително в североизточните региони, където след обяд дъждът ще премине в сняг и там са вероятни поледици. Сутрешните часове температурите ще бъдат към момента високи – сред 9° и 14°, в североизточните региони по-ниски, а към 14 часа - в необятен период от 0° в североизточните до 20° в югоизточните региони, където през по-голямата част от деня към момента ще духа югозападен вятър. Атмосферното налягане е доста по-ниско от междинното за март – ще се намалява още, едвам вечерта от запад ще се покачва.
Над Черноморието ще е облачно, след обяд с превалявания от дъжд, тук-там интензивни. Възможни са гръмотевици. Преди обяд по южното крайбрежие ще духа мощен югозападен вятър, а по северното – североизточен. След обяд вятърът и по южното крайбрежие ще се ориентира от североизток и ще се усили. От североизток ще нахлува леден въздух и температурите ще се намаляват, бързо и сензитивно по северното крайбрежие, където до вечерта дъждът ще примесва със сняг. Около обяд температурите ще бъдат в необятни граници от 6° до 20°, само че още ще се намаляват и вечерта по северното крайбрежие към този момент ще са 0-2°. Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.
Над планините ще е облачно, с превалявания и понижена видимост. На места преваляванията ще са интензивни, съпроводени с гръмотевици. Ще духа мощен и плевел югозападен вятър, който в ниските елементи ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 7°, на 2000 метра - към 2°, само че денем ще се намаляват.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР