Оранжев код за опасно горещо време в 6 области обяви

...
Оранжев код за опасно горещо време в 6 области обяви
Коментари Харесай

Смъртоносна жега в България, Сърбия, Румъния

Оранжев код за рисково горещо време в 6 области разгласи за петък Национален институт по метеорология и хидрология, за останалите кодът е жълт. В Сърбия и Румъния е разгласен червен код.

Опасно високи температури за петък се чакат в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе - на север и Благоевград - на юг.

Температурите ще бъдат най-често от 33 до 38 градуса, само че в някои дни в западната част на Горнотракийската равнина, както и най-много по западното поречие на Дунав, са вероятни и стойности до към 40 градуса.

Топло ще бъде и нощем, като на доста места минималните температури постоянно няма да падат под 20 градуса - по този начин наречените "тропични нощи ".

Метеоролозите в Румъния в това време оповестиха през днешния ден червен код на заплаха от горещо време за петък и събота, който се отнася за 12 окръга в западната част на страната. Така за първи път в историята червен код за рискови горещини се афишира в границите на едно лято, отбелязва осведомителният уебсайт "Зиаре ".

За останалата част на Румъния, включително и за Букурещ, е разгласен оранжев код на заплаха от високи температури.

Очакваните температури в регионите с червен код ще бъдат сред 39 и 42 градуса, като те са сравними с безспорните върхове за горещини в този интервал.

Червен код за рисково горещо време е разгласен на цялата територия на Сърбия за, съобщи Танюг.

За петък и уикенда метеоролозите в Сърбия чакат температурите да доближат 39-40 градуса, а тук-там и до 42 градуса.

Предупреждението за изключително рисковите температури е до 10 август. След това се чака спад на температурите от 40 на 30 градуса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР