Оранжев код за обилни валежи е обявен в 4 области

...
Оранжев код за обилни валежи е обявен в 4 области
Коментари Харесай

Предупреждение от втора степен за опасни валежи в четири области

Оранжев код за значителни превалявания е разгласен в 4 области на страната, сочи информация на уеб страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

Кодът е в действие за областите: Благоевград, Пазарджик, Смолян и Кърджали. В тях за денонощието се чакат количества сред 35 и 65 л/кв.м, а в обособени региони и повече. За област Кърджали е в действие и оранжев код за мощен вятър. Там се чака да продължи да духа мощен юг-югозападен вятър със междинна скорост сред 14 и 19 м/с.

Жълт код за значителни превалявания е разгласен за областите: Кюстендил, Перник, София-град, София-област, Пловдив, Хасково, Габрово, Ловеч, Враца, Монтана, Ямбол, Бургас, Варна и Добрич. В тези региони се чакат количества сред 20 и 30 л/кв.м, тук-там и по-значителни, за денонощието.

В Хасково е в действие и жълт код за мощен вятър - юг-югозападен вятър със междинна скорост сред 14 и 19 м/с.

Същевременно шефът на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " гл. комисар Николай Николов съобщи, че няма починали, потърпевши или бедстващи хора по отношение на ситуацията, провокирана от изобилните превалявания.

" Доста напрегната обстановка - стотици пожарникари, спасители, доброволци, чиновници на локалната администрация продължиха своите старания по отбрана на обитаемоте места ”, съобщи гл. комисар Николов, представен от „ Фокус ”.

" Обилните превалявания, съчетани със мощния южен вятър доведоха до извънредно съществено повишение на равнището на реките в България. 143 са сигналите, които са получени в Главната дирекция и надлежно отработени ", означи той.

" Имаме изведени две фамилии и една жена. Настанени са на безвредни места, при свои близки и родственици ", добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР