Оранжев код за обилни снеговалежи и силен вятър е обявен

...
Оранжев код за обилни снеговалежи и силен вятър е обявен
Коментари Харесай

Оранжев код за сняг и виелици за цяла Северна България утре

Оранжев код за значителни снеговалежи и мощен вятър е разгласен за четвъртък в цяла Северна България, както и в областите София, София-град и Перник. В останалата част от страната ще бъде в действие жълт код за превалявания от дъжд и сняг.

Областният шеф на Видин Албена Георгиева издаде заповед за въвеждане на първа степен на подготвеност за общините по поречието на Дунав. Във видинския сектор равнището на реката доближи евентуално рисковите 750 сантиметра.

Започва засилено наблюдаване на дигите, както и на корекциите на реките, с цел да се подсигурява безвредното осъществяване на високите води на река Дунав. Конкретни ограничения са написани за пожарната и за "Напоителни системи ", сподели регионалният шеф Албна Георгиева. "Управителят на "Напоителни системи " във Видин да провежда всичките мероприятия по наблюдението на защитните уреди по река Дунав, въвеждането на непрекъснато дежурство в помпените станции и отводняването от подпочвени води при нужда ", съобщи Георгиева, представена от БНР.

Нивото на река Дунав ще се следи три пъти на ден. Първа степен на подготвеност е оповестена и в област Плевен за общините по поречието на Дунав, поради нарасналото равнище на реката.

Заповедта на регионалния шеф е по отношение на повишението на равнището на река Дунав при Никопол над кота 620. Кметовете на общините Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене и шефът на "Напоителни системи " с изключение на непрестанно наблюдаване, би трябвало да почистят непроходими сектори по короната на дигите.

Какво вършат в община Никопол? Кметът Валери Желязков: "От през днешния ден започнахме да пълним чували с пясък, с цел да имаме някаква подготвеност, тъй като се чака по-голямо покачване на равнището. Даже на следващия ден ще събираме щаба, с цел да забележим какви дейности в допълнение ще подхващаме ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР