Оранжев код за интензивни валежи и гръмотевични бури е обявен

...
Оранжев код за интензивни валежи и гръмотевични бури е обявен
Коментари Харесай

Значителни валежи вдигат нивото на реките - с опасност за наводнения


Оранжев код за интензивни превалявания и гръмотевични стихии е разгласен за през днешния ден в 9 области на страната.

Предупреждението е в действие за Велико Търново, Габрово, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. В останалата част от страна кодът е жълт като се изключи областите Видин, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Очакват се поройни наводнения в София, Търново, Бургас и в региона на Резово, съобщи пред БНР инж. Весела Стоянова, дежурен хидролог в Национален институт по метеорология и хидрология. Тя уточни, че „ равнищата на реките в съвсем цялата страна са към праговете за междинни води. На доста малко места, в някои планински притоци, са високи. От преваляванията следобяд ще стартира последователно покачване на равнищата в съвсем цялата страна. По-интензивно ще е покачването на равнищата на следващия ден в утринните часове. Първо това ще стане във водосборите на реките Русенски Лом и Добруджанските реки. Там чакаме в утринните часове опция за поройни наводнения. В черноморските реки също има заплаха от поройни наводнения, най-значителни във водосборите на река Провадийска, Камчия, над язовир Камчия, както и в южночерноморските реки – най-голяма възможност за поройни наводнения има във водосборите на река Велека и река Резовка, където са вероятни и речни наводнения. Утре заран и до обяд са вероятни и поройни наводнения в междинното горно течение на река Тунджа и река Мучурица, както и във водосбора на река Съзлийка и горните елементи от водосбора на река Марица. Вероятността за поройни наводнения продължава и в следобедните часове във водосборите на река Осъм и на река Янтра.

Вероятността за поройни наводнения продължава и на 28 юни. Във водосбора на река Искър, в горното течение, над язовир Искър и в региона на София има заплаха в следобедните и вечерни часове на 28 юни. Във водосборите на реките Огоста и Нишава, както и Струма, Места и Доспат също има заплаха. Такава заплаха има и за река Арда, където се чака да има такива феномени на 28-ми против 29 юни".

Инж. Стоянова уточни, че в края на седмицата се чака усъвършенстване на времето. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР