Оранжев код за бурен вятър и силни валежи е обявен

...
Оранжев код за бурен вятър и силни валежи е обявен
Коментари Харесай

Силният вятър в София повали дървета и отнесе предмети

Оранжев код за плевел вятър и мощни превалявания е разгласен за на следващия ден в цялата страна, като в североизточните региони с намаляване на температурите ще завали и сняг. А през днешния ден жълт код за мощен вятър беше в действие в столицата. Мощният средиземноморски циклон, който нахлу от юг в ранните следобедни часове изтръгна дървета, изпочупи прозорци и покриви. Пострадали хора няма.


Десетки бяха сигналите в София за паднали предмети в резултат на бурния вятър, който връхлетя столицата в следобедните часове.

Покрив на супермаркет в Младост 4 се откъсна и падна върху автомобил. Над 20 кг. ламарина се откъсна от постройката на Българска национална телевизия. Дървета бяха изтръгнати от корените в Борисовата градина, Парка Заимов и Княжевския парк. До късно вечерта спешни екипи отстраняваха клони и дървета от уличните платна, тротоарите и парковите алеи.

 Заради утежняване на времето: Снегопочистващите компании са в подготвеност по пътищата Заради утежняване на времето: Снегопочистващите компании са в подготвеност по пътищата
През нощта и на следващия ден се чака основна смяна във времето. По високопланинските проходи е допустимо дъждът да премине в сняг, предизвестяват от АПИ.

Зрители на Българска национална телевизия изпратиха клипове на паднали дървета в разнообразни точки на града. Един от тях е от столичния квартал " Лозенец ", където пред очите на хората се е стоварило дърво върху паркиралите коли.

Александър Симидчийски става очевидец на рухването на дървета в Княжевската градина. И двете са се стоварили върху алеята, по която минават доста хора. Едно от дърветата поваля и дирек на уличното осветяване.
Александър Симидчийски: Чух мощно пращене и първо рухване на едното, по-късно на другото дърво.
Въпреки мощния вятър и заплахите, хората не се уплашиха и изкараха следобеда в парковете и градините в града. По отстраняването на сигналите работеха екипи на Общинското дружество " Паркове и градски градини " и 5 екипа на спешното звено към Столичната община.
Красимир Димитров, шеф на Дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “ към Столичната община: До момента са постъпили над 36 сигнала, които сме обработили. Повечето сигнали са за паднали клони. Имаме 3 сигнала за паднали дървета, както и в този случай. Имаме за билбордове и табели, които са необезопасени и паднали.
Работата на екипите към Столичната община продължава и през нощта, а при нужда броя им ще бъде повишен.

 Паднали дървета и счупени клони след бурния вятър (СНИМКИ) Паднали дървета и счупени клони след бурния вятър (СНИМКИ)
Ураганен вятър в София този следобяд.

На над 10 сигнала за паднали клони и дървета се отзоваха през днешния ден спешни екипи на пожарната работа в Кюстендил. Поривът изкорени няколко дървета, едно от които огромен бор в двора на учебно заведение.

Прогнозата на синоптиците за на следващия ден - оранжев код в съвсем цялата страна. Очаква се вятърът да доближи скорост сред 25-30 метра в секунда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР