Оранжев код е обявен за цялата страна заради очаквани интензивни

...
Оранжев код е обявен за цялата страна заради очаквани интензивни
Коментари Харесай

Оранжев код за дъжд и вятър в цяла България. Има опасност от наводнения и градушки

Оранжев код е разгласен за цялата страна поради предстоящи интензивни превалявания и мощен вятър.

В 13 области от западната половина на страната предизвестието е за обилни превалявания от дъжд и гръмотевици. В областите Велико Търново, Габрово, Стара Загора и Кърджали - за мощен стремителен южен вятър и обилни превалявания от дъжд. В останалите 11 области от Източна България за мощен южен вятър.

Има заплаха от наводнения в западната половина на страната.

 

Времето над страната ще бъде най-вече облачно с превалявания, тук-там в Западна и Централна България обилни, с гръмотевици, чакат се и градушки. В източната половина от страната ще продължи да духа мощен юг-югозападен вятър, а в останалата част вятърът краткотрайно ще се ориентира от северозапад и температурите ще се намалят. Максималните температури ще са в необятен период: от 12-13° в западните региони до 26°-28° тук-там в Източна България, в София към 13°. По-късно след обяд преваляванията от запад-югозапад ще стартират да стопират и облачността ще се раздира и понижава, най-късно, през нощта, в Североизточна България.

 

Над планините ще бъде облачно, с превалявания, тук-там обилни, с гръмотевични бури; над 2500 метра ще вали сняг. Ще духа плевел югозападен вятър, който след обяд в ниските елементи краткотрайно ще се ориентира от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра към 12°, на 2000 метра - към 7°.

 

По Черноморието през по-голямата част от деня ще духа мощен юг-югозападен вятър, който вечерта краткотрайно ще се ориентира от запад-северозапад. Облачността ще е раздрана, след обяд ще се вплътни и тук-там ще превали дъжд. Максималните температури ще бъдат 25°-28°. Температурата на морската вода е 17°-19°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР