Оранжев и жълт код за обилни валежи и силни ветрове

...
Оранжев и жълт код за обилни валежи и силни ветрове
Коментари Харесай

Синоптиците Сбъркаха! Изпуснаха Юздите! Бедствие В България В Момента! Ужасът В Тези Български Градове

Оранжев и жълт код за значителни превалявания и мощни ветрове продължава да е в действие за 19 области в страната.

Най-силни са дъждовете в Западна и Централна България.

В Мало Бучино с спомагателна техника ще се навлезе в руслото на реката.

Мало Бучино Продължава да вали пороен дъжд, поради който реката е преляла, съобщи Българска национална телевизия.

Столичният кмет Йорданка Фъндъкова бе на място. Ситуацията съгласно Столична община е овладяна и една жена е била евакуирана. На място участват незабавни екипи.

Разговаряхме с една жена, която живее от другата страна на реката и тя показа, че това не е първият път, в който това се случва. Пътят до къщата ѝ е отцепен. Има подготвеност за създаване на пясъчни насипи, като сигнали за спешна обстановка има и на други места в региона.

Продължават преваляванията в Северозападна България. Най-много дъжд през последното денонощие се е излял в региона на Берковица, където минава Берковска река - там е паднало близо една трета от плануваното количество за декември.

Нивото на реката е нараснало и поради изобилното снеготопене във високите елементи на планината. През 2014 година водите ѝ излязоха от коритото си и нанесоха обилни провали на здания и инфраструктура. Според локалните управляващи обаче, сега няма учредения за паника.

Димитър Славчев, гражданин на Берковица съобщи, че към този момент не, само че в случай че се усили дъжда може да стане по-критично.

Марин Маринов сподели, че наклонът е огромен, реката е бързоходна, бързо се оттича, всичко е разчистено.

Радослав Найденов, заместник-кмет на община Берковица сподели:

При това равнище и освен това количество на преваляванията нямаме терзания. Ще имаме подготвеност да реагираме, в случай че стане нещо извънредно или се усили количеството на преваляванията.

Благоевград 24-часово наблюдаване на равнищата на реките и язовирите на териториите на Благоевград и Кюстендил разпоредиха регионалните шефове.

Свикани са спешни щабове, а все още водата в язовирите е в естествени граници както и равнищата на реките Струма и Места. С към 40% е увеличено равнището на водите на реките Джерман и Бистрица, само че към този момент заплаха от преливане няма.

Бисер Михайлов, регионален шеф на Благоевград сподели:

Към пътуващите желая да се обърна да се движат с намалена скорост пътните настилки в региона са хлъзгави да се преценяват със обстановката, която е сега.

Продължават превантивните ограничения на територията на Пловдив, Пазарджик и Смолян, където се чакат превалявания от 60 до 100 литра на квадратен метър. От Регионалния щаб, който обгръща и трите области, оповестиха, че има избрани спомагателни полицейски патрули, както и чиновници на пожарната, които при потребност да се включат в наблюдението на най-големите язовири. Към момента водоемите се наблюдават непрекъснато от лични отговорници, назначени от кметовете.

Проливен дъжд наводни улици в Перник. Залети са и паркинги в града. Авария спря парното, а хипермаркет за строителни материали барикадира входовете си с чували с пясък. Наводнени са улиците към Трета поликлиника в града. Няма заплаха от преливане на язовир " Студена ".

Стефан Балабанов, заместник-министър на вътрешните работи съобщи:

Всички язовири, съвсем всички са с потенциал цялостни от порядъка на 30 до 50%. Има няколко язовира, които са малко по-пълни, само че рискове от преливане няма.

От ЕВН също имат подготвеност за спомагателни дежурни групи за премахване на възможни повреди по електропреносната мрежа.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР