Оръжието може да работи в движещ се камион, като се

...
Оръжието може да работи в движещ се камион, като се
Коментари Харесай

В Китай е създадено първото в света микровълново оръжие, задвижвано от двигатели на Стърлинг

Оръжието може да работи в движещ се камион, като се употребяват мотори на Стърлинг за охлаждането му...

Емил Василев преди 34 секунди 2 Сподели

Най-четени

ТелефониДаниел Десподов - 16:37 | 07.02.2024

Мошениците сигурно няма да харесат това изобретение в Android

IT НовиниДаниел Десподов - 12:38 | 08.02.2024

Вече няма потребност от ИТ експерти? Технологичните компании организират всеобщи „ чистки “ на IT личния състав

ХардуерДаниел Десподов - 12:47 | 07.02.2024

Санкциите към този момент не са проблем: SMIC и Huawei стартират всеобщото произвеждане на 5nm чипове още тази година

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Група китайски учени оповестиха за създаването и тестването на мощно микровълново оръжие за поразяване на безпилотни дронове, самолети и даже спътници.

Най-удивителното е, че електрическата енергия за него се създава от четири мотора на Стърлинг, инсталирани върху камион. Благодарение на това бойната платформа употребява единствено 20% от силата, нужна за зареждане на оръжия, употребяващи различни енергийни източници. Тя също по този начин може да работи непрестанно в продължение на 4 часа.

Това е първото обществено оповестяване на бойна система за микровълнова сила, задвижвана от мотори на Стърлинг.

В Китай се създават мотори на Стърлинг за произвеждане на електрическа енергия в космоса и в затворени пространства, като да вземем за пример в подводници. Тези мотори работят с стеснен размер на работното тяло и са в положение да употребяват всякаква външна топлота за тази цел.

В случая на микровълновото оръжие, четири компактни мотора на Стърлинг, инсталирани на платформа на транспортно средство освен генерират електрическа енергия, само че и работят като ледник, отвеждайки топлината от свръхпроводимата намотка, която е сърцето на оръдието. Намотката генерира електромагнитно поле с мощ до ).

Това е 68 000 пъти по-силно от магнитното поле на Земята и единствено на половина по-слабо от това в недрата на Големия адронен колайдер.

Стабилността и мощността на електромагнитното поле, основано от свръхпроводящата намотка са ключът към работата на сходни оръжия.

Ограничението за работата на моторите на Стърлинг е много високата позволена долна граница на изстудяване. Така те стопират да работят, когато до безспорната нула остават 40-50°C. За да се комбинират моторите със свръхпроводима магнитна намотка било належащо да се изберат материали с високотемпературна свръхпроводимост. По-специално, екипът употребява лента, направена от ReBCO (редкоземен бариево-меден оксид).

Интересното за тази лента е, че Китай я купуваше от производители в Съединени американски щати.

През 2018 година държавното управление на Съединени американски щати наложи възбрана за доставка на тези артикули на Китай. Така последната трябваше да сътвори лично произвеждане на този материал. В Китай с това се зае компанията Shanghai Superconductor. Само за по-малко от две години Китай към този момент е в положение да създава годишно 400 километра от нея. Тя се употребява в цяла гама от приложения – от оръжия до реактори и маглев. До края на тази година индустриалният потенциал ще бъде повишен до 2000 километра годишно. Ако се има вяра на китайските източници, американските компании са почнали да купуват лентата от Китай, заобикаляйки доставчиците от Съединени американски щати и други страни.

За достиженията си в създаването на микровълнови оръжия на мотори на Стърлинг учените оповестяват в публикация в списанието High Power Laser and Particle Beams. За създаването е виновен взаимен екип от Северозападния институт за нуклеарни технологии в Сиан и Института по електротехника към Китайската академия на науките в Пекин. Разработчиците признават, че оборудването е надалеч от съвършенство. То обаче работи и може да бъде усъвършенствано.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР