Оръжие за Украйна не е изнасяно. Който твърди обратното да

...
Оръжие за Украйна не е изнасяно. Който твърди обратното да
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Президентът предаде социалистите и с връчването на мандата се опита да си ги върне

Оръжие за Украйна не е изнасяно. Който твърди противоположното да покаже най-малко един документ
Лидерската среща ни сплоти към концепцията, че би трябвало да работим за това да спасим парламентарната република, съобщи водачът на Българска социалистическа партия

„ Връчването на третия мандат на Българска социалистическа партия бе опит на президента Радев да си върне поддръжката и благосклонността на българските социалисти, които съобщи – по този начин го разгадавам отвън политкоректния отговор.  Политиките, които организира служебният кабинет, доста се разграничават към този момент от това, което българските социалисти изповядват – и като идеология, и като политика “. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в предаването „ 120 минути “ по bTV.

Нинова уточни закупуването на новите осем F-16, нежеланието на президента да наложи несъгласие на решението за изпращане на оръжие за Украйна, което Българска социалистическа партия изпрати в Конституционния съд, както и всеобщите уволнения на социалисти в цялата страна, като част от политиките на президентството, които се разграничават от политиките, които социалистите изповядват. 

„ Масовите уволнения на социалисти в цялата страна – такава чистка не е имало. Спомням си първоначално огорчението на едно младо момиче Деси от Търговище – беше си качила в обществените мрежи фотография по какъв начин разлепя плакати на Румен Радев и Илияна Йотова и пропагандира за тях, и в другата половина – заповедта и за уволняване от работа без претекстове. Когато си работил, тичал, правил акция, а по-късно те уволняват от работа без причина – тези хора се усещат огорчени. И в случай че са един или двама – добре, само че това беше всеобща чистка “, уточни водачът на Българска социалистическа партия.

„ Днес чух вицепрезидентът Йотова да споделя „ Имаме проблеми с управлението на Българска социалистическа партия, само че нямаме със социалистите “ – в противен случай, към този момент има бездънен разлом сред президентската институция в лицето на двамата и българските социалисти. Именно поради тези политики, които радикално опонират на това, в което ние сме се клели, работили – а точно за мир, обществена политика. Три милиарда за нови самолети и заледяване на приходите на хората в тази тежка рецесия, нежеланието да се внесе бюджет, да се вдигне минимална заплата “, сподели Нинова и добави, че вижда опит от страна на президента да си върне поддръжката на българските социалисти.

„ Не е без значение, в случай че рейтингът ти пада с 10% за няколко месеца – той е човек със самочувствие и надали това не го впечатлява “, добави водачът на Българска социалистическа партия във връзка с Румен Радев.

„ Слушах анализатори, мъдреци, всевъзможни хора, които нямат никаква визия от живота в Българска социалистическа партия да споделят: „ Нинова ще държи мандата до Конгреса, тъй като в случай че се яви без мандат и без държавно управление, ще ѝ вземат главата “. След това чух нещо напълно безумно – „ Тя ще държи мандата и ще си прави политика, ще върви по малките екрани и ще се прави на значима, с цел да долази до 2024 година да стане евродепутат “. Защо тези хора в този момент не излязат и да кажат: „ Ние говорихме нелепости. Оказа се, че Нинова не държи мандата, с цел да си избавя главата на Конгреса “? И най-сетне да се оцени, че в никакъв случай не съм поставяла персоналната си кариера и персоналния си живот преди всичко и да оставя България и държавното управление в залог на решенията на Конгреса на Българска социалистическа партия “, разяснява Корнелия Нинова в ефира на bTV.

Тя съобщи, че Българска социалистическа партия са имали вяра за сформиране на държавно управление, въпреки и минимална, тъй като третият мандат е спешният, а нови избори единствено биха задълбочили рецесиите. Нинова напомни, че всички партии са заявили, че не желаят нови избори, а държавно управление. Тя уточни още, че Българска социалистическа партия съумя да извади четири тематики, които са значими за България и попадат в стратегиите на всички партии: „ Това е Планът за възобновяване и резистентност, Шенген, правосъдната промяна, която е приоритет на „ Демократична България “ и безусловно нов бюджет, с цел да можем да повишим приходите – това пък беше значимо за нас, социалистите. Ние извадихме тематики, по които всички са съгласни. Имаше обща декларация, че желаят държавно управление, затова, в случай че думите им дават отговор на дейностите, можехме да опитаме “, добави Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия уточни, че има една неприятна и една добра вест от лидерската среща. „ Добрата вест – тези партии, които откликнаха на поканата и пристигнаха водачите на тези партии. Обединихме се към едно – и това е ново, че би трябвало да работим за това да спасим парламентарната република. Да преместим центъра на властта там, където му е мястото в парламентарната република – в Народното събрание, а не в президентската институция. Това беше основното и като се замислите, там седяхме хора, които представляваме 139 депутати, т.е. болшинство, узряло за това, че би трябвало да се борим за парламентаризма. Доскоро единствено Българска социалистическа партия говорихме по тази тематика. Сега явно и други партии, и други водачи, проумяха, че парламентарната република е под опасност. Това за нас е най-важният извод от тази среща “, съобщи Нинова.

„ Лошата е, че не се съгласиха да създадем държавно управление – и тези, които пристигнаха, и тези, които не пристигнаха, заявиха, че не желаят “, добави водачът на Българска социалистическа партия.

Тя сподели, че Българска социалистическа партия не желае да предвижда какво ще се случи след идните избори и добави, че Бойко Борисов е в правото си да се обърне към неговата партия и да вземат решения, каквито желаят. „ Ние в непознати партии не се месим. При нас на този стадий стои решение, че няма да вършим коалиция с ГЕРБ. Той на срещата използва думата „ коалиция “ и аз незабавно му направих забележка. Казах: „ Да сте ме чули да приказвам за коалиция? Говоря Ви за национални цели. “ И оттова нататък започнаха всевъзможни тълкования. Няма нищо сходно “, уточни Нинова.

„ Отиваме на избори с доста ясни позиции по значимите държавни и политически тематики. И народът да реши – след изборите ще беседваме. При нас на този стадий не стои, не е обсъждан въпросът, да вдигнем възбраната за коалиция с ГЕРБ. Какво ще стане в бъдеще, аз не мога да предвиждам – знаете, имаме си групови органи, не е поставяно като въпрос, не е обсъждано, не е решавано, на този стадий възбраната си стои “, безапелационна бе Нинова.

Тя дефинира изявлението на служебния министър на стопанската система Никола Стоянов, че публикацията на „ Ди Велт “ е самопризнание за осъществено закононарушение, за извънредно неуместно. „ Много нелепости съм слушала в българската политика, само че такава не съм. Какво сподели този човек? Че държавното управление на Германия, на Полша, на Румъния, на Чехия, Държавният департамент на Съединени американски щати вземат участие в загадка незаконна скица. Защото купувачи на български оръжия са държавни управления на половината европейски страни, половината азиатски, африкански и така нататък Какво споделя министърът на стопанската система – имало е скришен проект, половин Европа и Щатите, и Кирил Петков, и Асен Василев са взели участие в скришен проект за експорт на оръжие? “, попита Нинова.

Тя още веднъж съобщи: „ България изнася оръжие в над 60 страни, откогато има военна промишленост в България. Продължава и по времето на държавното управление на Кирил Петков да изнася за тези страни, продължава и в този момент. Искам да запитвам този министър на стопанската система – от рухването на кабинета „ Петков “ до разрешението на Народното събрание да изнасяме оръжие, има от август до октомври – в този интервал е неразрешено да се изнася оръжие за Украйна. Искам да запитвам министъра на стопанската система, той траял ли е износът по тези контракти за Полша, за Унгария, за Съединени американски щати? Ако го е траял, той усеща ли се нарушител? Искам някой в страната да извади един документ, не директория – един документ, в който има подписи за експорт за Украйна. Омръзна ни от тази операция “, разяснява Нинова.

„ Защо вършиме извод, че сме знаели къде отиват? Нито едно държавно управление не е длъжно да дава пояснение откакто си купи нещо, какво го прави. Знаете ли какъв е изходът от тази обстановка – единственият, с цел да няма спекулации, неистини и да се хвърлят отговорности без документи и доказателства – да се закрие военната индустрия на България. Това е единственият излаз. Хайде да забележим, кой е този храбрец, който ще затвори 100 хиляди работни места, ще убие една промишленост на България, пазарът няма празно – тогава други промишлености ще се намесят и тогава никой на никое място по студията няма да ни задава тези въпроси “, сподели още Нинова.

„ Сега обаче за какво се прави това и се подвига тази тематика и „ Ди велт “ написа това – на нас се подвига за повторно, извън, с поръчкова публикация. Тук съм съгласна с президента Радев, че е безусловно поръчково – то се видя и какъв брой коства. Но за какво е значим политически въпрос. Вижте какво става вдясно – така наречен „ евроатлантическа коалиция “ – ГЕРБ, Демократична България и Политическа партия, ами те се избиха кой е по-верен на външните фактори. И в този момент – Бойко Борисов споделя: „ Аз уредих оръжието за Украйна “, Демократична България – с цел да не останат по-назад и да не паднат в очите на тези, които ги пазят, споделят: „ Ние внасяме в Народното събрание да се гласоподава, че Голодомора в Украйна е геноцид “. Политическа партия, чувствайки, че изпадат от тази кошница споделят: „ А, ние в този момент през „ Ди велт “ ще кажем, че ние спасихме Украйна “. Кой има вяра, че ние сме избавили Украйна? В тази колосална война, в това изтичане на пари, милиарди – от целия свят. И ние – България, с нашите муниции от ВМЗ – Сопот сме избавили Украйна. Това е парадокс “, сподели в умозаключение водачът на Българска социалистическа партия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР