Оръжейното предприятие Емко отново излиза на протест в сряда –

...
Оръжейното предприятие Емко отново излиза на протест в сряда –
Коментари Харесай

За да спаси бизнеса си, Емко с нов шеф и пак на протест

Оръжейното дружество " Емко " още веднъж излиза на митинг в сряда – този път в София, против държавната преса над неговия бизнес. Отделно - с цел да защищити лиценза си, е подхванало юридически хватки.

Отблизо два месеца сдружението е обект на външни офанзиви и вътрешни промени. В края на юли 2017 година бе преустановен лицензът му за импорт и експорт поради нарушавания на разпоредбите за противопожарна сигурност за период от шест месеца или до отстраняването на нередностите. Паралелно бе спрян и лицензът на русенския боен цех " Дунарит " поради повдигнати от прокуратурата обвинявания за източването му и незаконното му придобиване от претендиращия за благосъстоятелност Емилиян Гебрев, който има и " Емко ". За да предотврати последващи офанзиви против " Емко ", при започване на август 2017 година Емилиян Гебрев, който до тогава е едноличен притежател на " Емко ", позволява сина си Христо Гебрев като мажоритарен акционер. Христо Гербев става и шеф на компанията, с цел да не попадне сдружението в приложената против " Дунарит " скица с повдигнати обвинявания против шефовете.

След като обаче и Христо Гебрев по реда си предходната седмица е упрекнат от прокуратурата за присъединяване в незаконна група, на изключително съвещание на акционерите в неделя – 17 септември 2017 година, той е бил заменен с Марийка Радомирлиева -Букорт, сочи информация в Търговския указател.

Целта на смяната е да не бъде застрашено възобновяване на лиценза на " Емко " и претекстовете като при " Дунарит ", обясниха от сдружението. На русенското дружество лицензът бе спрян поради обвиняване на шефовете му и на Емилиян Гебрев тъкмо в миг, в който за няколко дни се извърши поредност от покупко-продажби със обвързване на " Дунарит " към банкрутиралата КТБ, добито от компания, свързвана с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

" Атаките против " Дунарит " и " Емко " са координирани и започнаха в миг, в който Върховният административен съд позволи нарастването на капитала на " Дунарит " с 60 млн. лева от " Емко ", което щеше да разреши изплащането на дълга към КТБ ", изясни пред Mediapool Димитрина Маркова, която е в организационния комитет на планувания за сряда сред 11.30 и 15 часа пред Народното събрание митинг в отбрана на " Емко ".

По думите й не е ясно кой е сценаристът на офанзивата против двете частни предприятия, само че изпълнителите са министър председателят Бойко Борисов, икономическият министър Емир Караниколов и основният прокурор Сотир Цацаров.

" Ако и на Радомирлиева бъдат повдигнати обвинявания, ще бъде назначен нов шеф от редиците на компанията и по този начин до последния служащ, в случай че би трябвало. Нека да забележим по какъв начин прокуратурата ще повдигне обвинявания на всички 1300 работещи в " Емко ", сподели Маркова.

Работниците в тревненското дружество са твърдо решени да отстояват бизнеса си, който към този момент пострада от това, че държавният оръжеен търговец " Кинтекс " приключи три контракта с " Емко " за експорт на негова продукция за Индия и пренасочи поръчките към държавния боен цех ВМЗ в Сопот. Обявената от Караниколов причина бе, че прекратеният краткотрайно лиценз на " Емко " за експорт на негова продукция застрашавал самия контракт на " Емко " и неустойките на " Кинтекс " били доста по-големи от тези, които държавната компания можело да претендира към частната.

Според Маркова обаче това са цялостни неистини. По думите й " Емко " е спечелило преди години поръчката от Индия. Това е станало в търг, в който е имало и други участници, в това число от България, само че възложителят в лицето на Министерството на защитата на Индия предпочел категорично продукцията на " Емко ".

" Всеки подробност по направата на продукцията, даже и опаковката, е координиран във времето с индийския гарант. Става въпрос за наша продукция, която няма по какъв начин да бъде направена другаде ", съобщи Маркова. " Договорът е за муниции с марка върху тях " ЕМКО-ЕС ", към този момент от поръчката са изнесени 10 хиляди бройки, а други 20 хиляди бяха спрени от товарене от митницата по поръчка на Бойко Борисов ", сподели Маркова.

Според нея Караниколов лъже като споделя, че прекратеният лиценз на " Емко " би основал проблеми на " Кинтекс ", тъй като е спряно разрешителното за експорт на " Емко ", защото в тази ситуация експортьор е " Кинтекс ". " Продукцията е предадена на " Кинтекс ", издадени са фактури за доставката към " Кинтекс ", на името на " Кинтекс " е митническата декларация за износа, тъй че краткотрайната липса на лиценз на " Емко " за експорт не е проблем, само че силово на митниците е подредено да спрат пратката ", добави тя.

По думите на Маркова Индия чака пратка на продукция с букви " ЕМКО-ЕС ", както на към този момент доставената, и няма метод да одобри друга стока. " ВМЗ-Сопот няма по какъв начин да създаде нашата продукция по метода, по който изисква индийския гарант и да постави нашата марка ", добави тя.

Според нея загубата на " Емко " от тези прекъснати контракти е за към 100 млн. $, само че по-важното е, че България може да загуби изцяло индийския оръжеен пазар, който усърдно бил разработван от " Емко " в последните години. Освен това не е ясно по какъв начин юридически ще оформи нещата " Кинтекс ", в случай, че към този момент е направило част от доставката на " Емко ", която в този момент е прекратило със задна дата.

Маркова разяснява още, че изказванията на Борисов и Караниколов, че частни компании точат държавните посредством медиатори са несъстоятелни. " Ако министър председателят има подозрения за покупко-продажбите, сключвани от ВМЗ-Сопот, от добитото от страната преди месеци " Авионамс " и от ТЕРЕМ, дано предприеме ограничения ", уточни още представителят на " Емко ". Държавата е назначавала управленията в тези предприятия, има всички лостове да приключи порочните практики и да изиска инспекция от прокуратурата на публичните поръчки, а не да впряга държавното обвиняване против частните компании, добави тя.

По думите й страната е употребила цялата си мощност против " Емко ", отнемайки лиценза за импорт и експорт на продукция поради доста дребни нарушавания на противопожарната сигурност, за които е можело първо да издаде наставления за отстраняването им, а не незабавно да се стопира разрешителното. Маркова добави, че в понеделник е почнала инспекцията на полицията дали са отстранени откритите в края на април нередности и това е било ясно на Караниколов, до момента в който е обяснявал по какъв начин може на 18 септември заводът да си върне лиценза, в случай че към този момент съблюдава условията за сигурност. В последна сметка решението на Междуведомствената комисия за по отбранителна промишленост и сигурност на доставките се отсрочи за след 25 септември. За да е изрядно, сдружението " Емко " даже било сключило контракт за предпазване на продукция в други терени, уточни Маркова.

Обявявайки митинга си в сряда, служащите от сдружението обявиха, че " грубото и незаконосъобразно вмешателство в комерсиалните взаимоотношения сред две български сдружения, допускаме не е останало неусетно от непознатите посолства у нас, както и от непознатите държавни управления и е доста неприятен сигнал за бизнес средата в България ".

" Усилията да бъде унищожено нашето дружество ще доведат до големи по своите размери загуби и ще нанесат непоправимо клеймо на България като благонадежден снабдител в региона на специфичната продукция в редица непознати страни, в които сме се потвърдили като първокласен производител и правилен търговец ", пишат още в позицията си служащите от " Емко ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР