Опустошителният сезон на мусоните в Индия е знак за предстоящи неща, тъй като климатът и лошото планиране се съчетават

...
Опустошението от тазгодишния сезон на мусоните в Индия е значително,
Коментари Харесай

Опустошението от тазгодишния сезон на мусоните в Индия е значително, с над 400 смъртни случаи и повече материални щети в химаялския щат Химачал Прадеш за един сезон в сравнение с последните пет години взети заедно

От SIBI ARASU Associated Press, 1 октомври 2023 г., 2:11 ч.

БЕНГАЛУРУ, Индия -- Санджай Чаухан стана свидетел на мусонни дъждове, които се изсипаха над дома и фермата му в индийските Хималаи тази година с размер и интензивност, каквито никога досега не е изпитвал.

Опустошението от тазгодишния сезон на мусоните в Индия, който продължава от юни до септември, е значително: оценки на местното правителство казват, че 428 души са загинали и Химачал Прадеш е претърпял материални щети на стойност над 1,42 милиарда долара от юни.

Промяната на климата, причинена от човека, прави дъждовете по-екстремни в региона и учените предупреждават, че хималайските държави трябва да очакват по-непредвидими и тежки сезони като този. Но щетите се влошават и от предприемачите, които обръщат малко внимание на екологичните разпоредби и строителните норми, когато строят върху терени, предразположени към наводнения и земетресения, казват местни експерти и еколози.

Щетите на имущество в Химачал Прадеш тази година са повече от последните пет години взети заедно. Други региони също претърпяха тежки загуби по отношение на човешки животи, собственост и земеделска земя — включително съседния щат Утаракханд, Делхи и повечето северни и западни индийски щати.

В втората седмица на юли в щата са паднали 224,1 милиметра (8,82 инча) валежи вместо обичайните 42,2 милиметра (1,66 инча) за това време на годината – 431% увеличение – според индийския метеорологичен отдел. След това за пет дни през август 111,9 милиметра (4,41 инча) се изляха върху Химачал Прадеш, 168% повече от 41,7 милиметра (1,64 инча), които обикновено получава в този период от време.

Валежите предизвикаха стотици свлачища, като прелелите реки отнесоха превозни средства и срутиха множество сгради, много от които наскоро построени хотели. Ключови магистрали бяха потопени или разрушени и всички училища в региона бяха затворени. Около 300 туристи, блокирани близо до високопланинското езеро Чандратал, трябваше да бъдат транспортирани на безопасно място от индийските военновъздушни сили.

Якоб Щайнер, климатолог от Международния център за интегрирано развитие на планините, каза, че покачващите се глобални температури от причинените от човека промени в климата означават, че повече вода се изпарява в топлината, която след това се изхвърля при обилни валежи.

И когато цялата вода се излее на едно място, това означава, че други региони изпитват недостиг на дъжд.

В южната част на страната дъждът беше толкова рядък, че регионът имаше най-сухия мусонен сезон от 1901 г. насам, каза IMD. Правителството на Карнатака в южна Индия обяви условия за суша в по-голямата част от щата.

Изменението на климата усложнява феномена на екстремните метеорологични условия, каза Анджал Пракаш, директор на изследванията в Индийското училище за бизнес, като както сушите, така и наводненията се очаква да се засилят със затоплянето на света.

В Хималаите проблемът с дъждовете, предизвикани от промяна на климата, се влошава от нерегулирано развитие и години на опустошение, натрупващи се с малко време за адаптиране или отстраняване на щетите между тях.

„Пътища, язовири и селища са построени без подходяща екологична оценки или следване на строителни норми“, каза Пракаш. Нерегулираното развитие също е довело до повишена ерозия на почвата и нарушаване на естествените дренажни системи, каза той.

Y.P. Съндариал, геолог от базирания в Утаракханд университет HNB Garhwal, се съгласява.

„Хората тук строят шестетажни сгради на склонове, стръмни до 45 градуса“ в регион това е предразположено както към наводнения, така и към земетресения, каза Съндариал. „Трябва да сме сигурни, че политиките за развитие имат предвид чувствителността на Хималаите, за да избегнем подобни щети в бъдеще.“

Когато тези структури почти неизбежно се събарят година след година по време на мусонни дъждове, това създава „кумулативно въздействие“, каза местният природозащитник Манси Ашер, което означава, че жителите сега живеят с години на нерешено опустошение.

Преди десет години, приблизително 6000 души са загинали при внезапни наводнения, причинени от разрив в Утаракханд, който унищожи стотици села; между 2017 г. и 2022 г. около 1500 души са загинали в Химачал Прадеш от инциденти, свързани с екстремни дъждове; и по-рано тази година най-малко 240 семейства бяха преместени далеч от религиозния град Джошимат, след като земята пропадна от прекомерно строителство въпреки предупрежденията на учените.

Правителствата на държавно и национално ниво търсят как да се справят с унищожаването.

Правителството на Химачал Прадеш обяви програма за намаляване на риска от бедствия и готовност на стойност 106 милиона долара с подкрепата на Френската агенция за развитие тази година, за да засили реакцията си на екстремни валежи.

Държавата също публикува цялостен план за действие в областта на климата през 2022 г., но много от препоръките на плана, като например създаване на фонд за изследване на климатичните предизвикателства или подпомагане на фермерите в региона адаптиране към променящите се метеорологични условия, все още не са приложени.

Междувременно индийското федерално правителство си постави амбициозна цел за производство на 500 гигавата чиста енергия до 2030 г. и инсталирани 172 гигавата към март тази година. В момента Индия е един от най-големите източници на емисии в света. Страната също така създаде национален фонд за адаптиране към изменението на климата, освобождавайки малко над 72 милиона долара за различни проекти от 2015 г. насам.

Но тези инициативи са твърде малко, твърде късно за фермерът за ябълки Чаухан и други събират парчетата след особено катастрофален сезон на мусоните.

Чаухан, който е и бивш кмет на Шимла, иска да види твърд план, който се занимава с изменението на климата в лицето на нарастващото население и нуждите от развитие на региона.

„Тези, които са на власт, наистина трябва да се активизират“, каза той.

___< /p>

Следвайте Сиби Арасу в X, по-рано известен като Twitter на @sibi123

___

Асошиейтед прес за климата и околната среда получава подкрепа от няколко частни фондации. Вижте повече за климатичната инициатива на AP тук. AP е единствено отговорен за цялото съдържание.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР