Опустошителни пожари, които бушуват в Гърция и взеха най-малко 26

...
Опустошителни пожари, които бушуват в Гърция и взеха най-малко 26
Коментари Харесай

Вижте пожарите в Гърция, заснети от българска територия

Опустошителни пожари, които бушуват в Гърция и взеха минимум 26 жертви, са единствено на 10 км от българската граница. 

Кметът на граничната община Кирково Шинаси Сюлейман съобщи пред " 24 часа ", че обстановката с пожара край границата ни от гръцка страна през днешния ден е спокойна. Вятърът е утихнал. 

Пренасочени са два противопожарни самолета от пожара към Александруполис към пожара, който е покрай българската граница.

Във вторник край Александруполис бяха открити 27 обгорени тела. Предполага се, че починалите са мигранти, защото няма публично оповестени лица за търсене. 
 
Големият пожар в Александруполис не стихва към този момент следващ ден, като в региона към този момент са евакуирани девет селища. Борбата с пожарите продължава и в префектурите Родопи, Беотия, Кавала и островите Евбея (Евия) и Китнос.

Огромна стена от пламъци се издигаше във вторник през горите към пристанищния град Александруполис, което накара управляващите да изтеглят 8 села и болница, до момента в който пожарникарите се бореха с още стотици горски пожари в страната. Бурните ветрове и високите летни температури попречват напъните на стотици пожарникари, подкрепяни от десетки самолети за изпускане на вода. Пламъците оцветиха небето над Александруполис и целия район в алено, скривайки слънцето, докато задушаващият пушек и кълба пепел изпълваха въздуха в региона.

Хората от граничното село Чакаларово са обезпокоени. Във вторник те обявиха пред " 24 часа ", че нощем виждат отблясъците от пожарите. 

Миналото лято тъкмо в този регион огънят пресякъл границата и обхванал горски територии в предпазената околност Гюмюрджински снежник.

Кметът на Кирково поддържа непрекъсната връзка с гръцките управляващи. 

Димът от огнената буря стигна чак до Йонийските острови - т.е. покрива територия от 110 хиляди кв. км. Само в област Източна Македония е изпепелена повърхност от 85 000 кв. метра. Според отчет на Националната обсерватория в Атина за 3 дни пожарите са изгорили повече от 400 000 акра.

Някои считат, че невижданият пожар, избухнал в Гърция, е породен от гръмотевица. Но хора от Комотини спекулират, че палежите са дело на каналджии и бежанци, с цел да могат да прекосят по-лесно, до момента в който управляващите се борят с огъня.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР