Оптимистичната дата за влизане на България в еврозоната е 1

...
Оптимистичната дата за влизане на България в еврозоната е 1
Коментари Харесай

Григорий Вазов: Оптимистичната дата България да влезе в еврозоната е 1 януари 2025 г.

Оптимистичната дата за влизане на България в еврозоната е 1 януари 2025 година, а три % недостиг в бюджета може да се реализира в средата на идната година. Това сподели Григорий Вазов, член на Фискалния съвет в предаването „ Неделя 150 “ по БНР. Личното ми мнение е, че преди да стартира да се прави новият бюджет, би трябвало да има нова фискална цел, тъй като тя до момента е цел за оцеляване, сподели още Вазов. По думите му би трябвало да се направи и нова тактика за ръководство на държавния дълг.

В отговор на въпрос дали са постижими три на 100 недостиг Вазов уточни, че е допустимо, само че не в периодите, които сега се издигат в политическите лозунги. Смятам, че до края на годината това не може да стане и е разумно да стартира да се извършва след юли-август идната година - тогава можем да мечтаем, че можем да реализираме този недостиг. По думите в този момент не може да се свият обществените разноски, както и разноски, свързани с издръжката на страната. Нямаме време за съществени вложения, както и потенциал за осъществяването на тези финансови разноски, с които да бъде заложена сериозна възвращаемост към бюджета, с цел да се реализира три на 100 недостиг. Тези три % ще стартират като действителност след средата на 2024 година

За влизане в еврозоната от 1 януари Вазов уточни, че не може да се реализира, защото няма да можем да осъществим параметрите. По думите му реалистичната дата за влизане в еврозоната е след август 2024 година, а най-реалистично е 1 януари 2025 година Самите институции на Европейски Съюз имат периоди за взимане на решения и подготовка на доста документи.

Няма съображение да се покачат лихвите по заемите, сподели ще Вазов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР