Оптимист съм по отношение на вота на недоверие, заяви премиерът

...
Оптимист съм по отношение на вота на недоверие, заяви премиерът
Коментари Харесай

Петков за вота на недоверие: Оптимист съм заради хората отвън

Оптимист съм във връзка с вота на съмнение , съобщи министър председателят Кирил Петков на влизане в Народното събрание, съобщи БГНЕС.

Попитан какво го кара да мисли по този начин, той отговори " хората извън ".  

По-късно министър председателят взе думата и от трибуната на Народното събрание по време на дебатите по вота на недоверие към кабинета " Петков " , инциирани от ГЕРБ-СДС. По устав дебатите предхождат гласуването на вота. 

" Това, което чухме ни озадачи. Аз деликатно прочетох и вашите претекстове . Тезите в действителност са чудновати . Пример, изтъквам: " Има рекорден експорт , само че в номинално изражение, което е в следствие от пропуснатата неконтролируема инфлация ". Имате икономисти при вас. Какво значи това? Означава, че едни компании, български, са съумели да изнесат своите артикули и услуги на високи цени на външните пазари. Това може да се случи по две аргументи - едната е по-висока добавена стойност, втората е инфлация на външните пазари . Но не може да бъде въз основата на инфлация в България. Това не може да бъде стопански мотив ", съобщи Петков, последваха овации

Той беше безапелационен, че сходен вид " неверни внушения " са правени непрестанно през последните шест месеца. Петков цитира и различен претекст: " Предварителните данни на Национален статистически институт ни демонстрираха, че растежът през първото тримесечие е 4%, а не 4,5% и дадоха сигнал, че икономическият срив е действително почнал ". Какъв стопански срив, когато приказваме за 4% напредък през първото тримесечие ", запита Петков. По думите му растежът в Германия е бил по-нисък от този в България за първото тримесечие. 

Петков изброи и някои достижения на държавното управление : Увеличението на минималната работна заплата от 670 лева на 710 лева и на минималната пенсия от 300 лева на 370 лева, а от 1 юли - до 467 лева.;  поддръжка за младите фамилии с данъчни облекчения; безвъзмездни ясли и детски градини; нарастване на бюджета с 315 млн.лв. за просветителната система; почтено заплащане за медиците; поддръжка за хората с увреждания. 

Петков подсети и част от заложените обществени ограничения в актуализацията на бюджета : 0% Данък добавена стойност за хляба, 25 стотинки отстъпка за бензин и дизел, освобождение на акциза на тока и втечнения газ, понижаване на ставката на 9% за парното, стратегии за поддръжка на бизнеса за 3,5 млрд.лв. " Всичко това до момента в който петролът на интернационалните пазари се качи с 54%, а цената на газа се усили три пъти ", сподели още министър председателят. 

Той изрично отхвърли изказванието, че хазната е останала без пари
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР