Оптимист съм, че в рамките на една година можем да

...
Оптимист съм, че в рамките на една година можем да
Коментари Харесай

Борисов очаква до 1 година да сме в чакалнята на Еврозоната

Оптимист съм, че в границите на една година можем да се поздравим с триумф по тематиката за присъединението на България към Еврозоната, съобщи министър председателят Борисов на провеждащата се през днешния ден полемика в София " България в Еврозоната. Икономическата логичност против митовете ".

" До година ще сме в чакалнята на Еврозоната. Ще понижим лихвите по заемите. Във всички случаи кредитните рейтинги на страната потеглят нагоре, повече вложения идват, повече непоклатимост и сигурност в банковата система. Това, несъмнено, в случай че има политическа непоклатимост ", разяснява той изгодите от присъединението на страната към европейския валутен съюз.

Сутринта с комисар Домбровскис (б.р. Валдис Домбровскис, вицепрезидент на ЕК) водихме сходен диалог. В рамките на месец ще ни дадат пътна карта. Знаете разногласието какъв е сред нас и тях - дали първо да влезем в чакалнята или противоположното - през паричния съюз и тогава там ", сподели министър председателят и добави, че ще има договаряния по въпроса. Тези договаряния са по-тихи, банкерите не обичат да се шуми, само че ръководителят на нашата централна банка и финансовият министър много постоянно са при господин Драги (б.р. Марио Драги, ръководител на Европейската централна банка) и при гуверньорите на другите банки, които са значими при вземането на решение ", добави Борисов.

Какво би станало в случай че не участваме в Еврозоната, разяснява още Борисов по време на полемиката. " Тогава не би трябвало да се сърдим, че едни страни, които имат обща валута, членове са на банковия и паричен съюз, желаят да се развиват на първа скорост, а тези, които имат искания, разнообразни от тези, могат да си вършат тяхната политика ", изясни той. Иначе нашият валутен ръб е постоянен, 1,4 % инфлация - до 2 % е добре, означи министър-председателят.

Хубаво е, че на това мероприятие са главните политически партии Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, ГЕРБ, тъй като това е тематика, по която има две отзиви, покрити със своите легенди, сподели Борисов, цииран от Българска телеграфна агенция. Ние не представляваме риск за Европа, тъй като всички държавни управления удържахме, не си продадохме златния запас в Българска народна банка, имаме постоянен фискален запас и параметри - с 25 % външен дълг сме в тройката на Европа, а с нулевите бюджетни дефицити и то години наред даваме опция да се реализира една непоклатимост, разяснява министър председателят.

На лъжите, че усилваме дълга, отговорихме с 2 милиарда и 300 милиона по-малко дълг на страната, сподели пред публицисти Борисов и уточни, че сме трети в Европа по невисок външен дълг, след Естония и Люксембург. Той добави, че до края на мандата дългът ще бъде понижен още и ще станем втори в Европа.

Влизането в Еврозоната ще докара до повишаване на приходите, а не противоположното, което е един от най-разпространените легенди по тематиката, съобщи от своя страна по време на полемиката финансовият министър Владислав Горанов. Друг, постоянно тиражиран мит по тази тематика е обвързван със мощното повишаване на цените. " Със сигурност при минимални закръгляния сходен ценови скок е вероятен, само че той се мери с дребни размери, сходно на това, което имаме като опит при деноминирането на българския лев. Тогава не видяхме да има ценови потрес. ", уточни още министърът.

Той прикани да излезе от приложимост и още един мит - че България ще изгуби суверенитета си и няма да може да организира национална парична политика. " Влизането в еврозоната работи тъкмо за противоположното, тъй като ще ни направи участници в решения за провеждането на парични политики и ще усили опциите за присъединяване и въздействие върху значими стопански процеси, разясни той.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР