Оптимист съм, че ще има резултат в спора с България.

...
Оптимист съм, че ще има резултат в спора с България.
Коментари Харесай

Заев остава на поста, докато не се разбере с Кирил Петков за ЕС

„ Оптимист съм, че ще има резултат в разногласието с България. Очакваме един от целите на новото българско държавно управление да бъде точно „ македонският въпрос ”. Това съобщи специфичният делегат на македонското държавно управление за България Владо Бучковски в изявление за „ Дойче веле “. За РСМ обаче въпросът е - по кое време, акцентира той.

„ Ако не се договорим със София в този момент, до момента в който Заев е министър-председател, ще влезем в нова неустановеност “, сподели специфичният делегат.

„ Пак ще загубим доста време, а към този момент нямаме време за очакване! Прекалено дълго чакахме в България да има политическо държавно управление. Все по-сигурно е, че идната седмица тя ще получи ново държавно управление отпред с Кирил Петков. Всички съответни резултати от водените досега договаряния би трябвало да се съгласуват с новото държавно управление в България, последвано от междуправителствена сесия под председателството на двамата външни министри. Аз персонално съм оптимист, че ще има резултат, само че за нас е по-важно – по кое време? Очакваме един от целите на новото държавно управление в България да бъде точно „ македонският въпрос ”. Всъщност хипотетичният предстоящ министър председател Петков загатна за това в изявление за Дарик радио преди 4 дни “, напомни Бучковски.

Относно казаното от Петков, че „ даването на „ зелена светлина “ на договарянията за присъединение неотложно, без разискване, единствено ще укрепи националистите и в двата лагера “, Бучковски разяснява, че шест месеца биха трансформирали изцяло актуалните упования на македонските управляващи, които акцентират, че би трябвало да се употребява декемврийско-януарският „ прозорец на благоприятни условия “.

„ Ако не се договорим в този момент, до момента в който Заев е министър председател, ще влезем в нова неустановеност. Премиерът Заев остава на позицията да завърши този преговорен развой с новия български министър-председател. Това е извънредно значимо за установяване на времеви период за намиране на компромисно решение и унищожаване на блокадата от страна на България “, сподели той.

Бучковски напомни, че идващото председателство на Европейски Съюз е във Франция, в която има президентски избори през април, по тази причина няма доста време преди началото на акцията им.

Относно спекулациите кой ще бъде новият външен министър на България, Бучковски сподели: „ Аз персонално не се опасявам кой ще управлява българското външно министерство в новото държавно управление. Той би трябвало да следва държавната политика. Позициите на новата ръководеща коалиция бяха оповестени обществено по време на транспарантните им договаряния. Определено чакаме градивен метод от българска страна и смяна в методологията на използване на нашия Договор за другарство и съдействие, с интензивна работа на взаимни работни групи в разнообразни области - стопанска система, инфраструктура, обучение, просвета, човешки права, само че и засилена работа на взаимната „ Експертна комисия по исторически и просветителни въпроси “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР