Оптимист съм, че най-после в българския парламент може да надделее

...
Оптимист съм, че най-после в българския парламент може да надделее
Коментари Харесай

Бойко Ноев: Модернизацията на българската армия е обвързана с подкрепата за Украйна

Оптимист съм, че най-сетне в българския парламент може да надделее разсъдъкът, като народните представители извърнат внимание на армията и новата епоха, като това би трябвало да върви ръка за ръка с военната помощ за Украйна. Сега ние изпъкваме и това ни прави черната овца. Това съобщи някогашният министър на защитата Бойко Ноев в ефира на Българска национална телевизия.
„ Подкрепата за Украйна е дебатирана в честен и на практика аспект. Имал съм опция към този момент да изразя несъгласието си с политици, които споделят, че това ще донесе опасности за нас. Аз съм на мнение, че изолирането ни като неуверен съдружник ни прави уязвими “, безапелационен е той.

„ Когато аз съм полагал клетва пред армията и съм носил оръжие, някои от тези политици са били деца. Като мен има стотици хиляди жители, които знаят какво е риск. Има изгубили живота си в спокойно време, в това число и водачи. И през днешния ден български водачи се подвигат под паника, с цел да пресрещат съветски самолети “, счита още някогашният министър.

Ноев е безапелационен, че модернизацията на българската войска се обвързва с поддръжката за Украйна.

„ Възможно е и да получим преференциални условия, които да дадат опция за освобождение на МИГ-29, които да се дават на Украйна, а против това да желаяме материална поддръжка, включително и финансова, с която да плащаме лизинга за бъдещите самолети “, добави още Ноев, представен от novini.bg.
Според него предлагането за България във всеки случай не е самолети „ Грипен “ и добави: „ Смятам, че би било реалистично да се чака, че би имало предложение в границите на 6 месеца от решението нашите водачи да летят на тези самолети. “

„ Когато имаме депутати, които считат, че на България не ѝ би трябвало въоръжение, тъй като имат обществени стратегии – това е погрешно опълчване. Ако нямаме войска, какви обществени стратегии? 2% от бюджета са малко - превъоръжаването на армията ни е толкоз изостанало “, добави Ноев.

„ Не насочвам обвинявания към държавното управление – това е проблем и на нашето общество. То би трябвало да разбере, че кухият национализъм, тупането по гърдите и пожелателното мислене за защитата са доста нездравословни “, сподели още той.

На въпрос по отношение на възможен риск от офанзива на „ Турски поток “, той съобщи: " Частта от „ Турски поток “ под Черно море е съветска, а частта през българската територия е наша. И до ден сегашен съветски оперативни групи правят гърмежи – против тях няма повдигнати обвинявания. Риск съществува и от повреда - аз не мога да оценя рискът, само че когато службите ни за сигурност са неуверени, ние можем да чакаме всичко. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР