Оптимист съм, че България може да стане пълноправен член на

...
Оптимист съм, че България може да стане пълноправен член на
Коментари Харесай

Рюте посочи кога можем да влезем изцяло в Шенген и призна: Горд съм от това, което България постигна

Оптимист съм, че България може да стане пълновръстен член на Шенген до края на 2024 година. Наистина съм доста горделив от това, което България реализира и ще направя всичко, което зависи от мен. Това съобщи министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте на брифинг в отговор на въпрос на български публицист във връзка участието на страната ни в Шенген.

По тематиката за участието на България в еврозоната, министър председателят Рюте също изрази оптимизъм, само че акцентира, че страната ни би трябвало да покрие критериите и той ще се съобрази с решението на Европейска комисия по тематиката.

Българският министър председател е на еднодневно посещаване в Хага дружно с министъра на защита Тодор Тагарев. Двамата министър-председатели разискват през днешния ден въпроси от двустранен интерес и от европейския дневен ред, в това число тематики, свързани със сигурността в Европейския съюз. Във фокуса на диалога са и основни цели за България като влизането в сухопътен Шенген тази година и участието на страната ни в еврозоната от 1 януари 2025 година

Марк Рюте благодари на Николай Денков за визитата през днешния ден и изрази убеденост, че връзките сред двете страни стават все по-добри.

Вносът на български артикули в Нидерландия е на стойност 1,5 милиарда евро. Двете страни работят дружно на равнище Европейски Съюз и НАТО, акцентира Рюте, представен от Българска телеграфна агенция.

Той обърна внимание на поддръжката на България за Украйна и значимостта на страната ни като Източен фланг на НАТО. Нидерландският министър председател разяснява и постигнатото от страната ни във връзка с защитата на въздушното пространство - така наречен еър полисинг (air policing).

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР