Оптични кабели се простират през океаните и си проправят път ...

PromoMall.bg
Оптични кабели се простират през океаните и си проправят път

Учени с план да превърнат Земята в гигантска обсерватория

Оптични кабели се простират през океаните и си проправят път подземен, с цел да обслужват нашите информационни системи, а учените считат, че тази голяма мрежа от инфраструктура може да бъде употребена по различен метод: за наблюдаване на земната повърхнина изпод.

По-конкретно, 1,2 милиона километра от съществуващите оптични кабели могат да се комбинират със спътници и други принадлежности за отдалечено наблюдаване, с цел да се следи цялото земно кълбо в действително време, оповестява „ Сайънс Алерт “.

Екипът, който стои зад концепцията, предлага също тъй да се наблюдават стихии и трусове, както и преминаващи през моретата кораби и китове. Мрежата може даже да се употребява за разкриване на развалени тръбопроводи.

" Това би могло да бъде световна обсерватория, която да промени обстановката в науките за океана и земята ", споделя геофизикът Мартин Ландрьо от Норвежкия университет за просвета и технологии (NTNU).

Наблюдението ще се прави посредством акустичните сензорни благоприятни условия на оптичните кабели. Всяко прегъване на кабелите, породено от звукови или действителни талази, може да бъде уловено и интерпретирано, с цел да се мери придвижването.

Това беше демонстрирано от част от същия екип предходната година посредством следене на китове в Арктика. В продължение на 44 дни през 2020 година учените съумяха да засекат повече от 800 вокализации на китове посредством подводен кабел с дължина 120 км. Те също по този начин са засекли огромна стихия на разстояние 13 000 километра.

Всичко това става допустимо с помощта на уредба, известна като Distributed Acoustic Sensing (DAS), и устройство, наречено „ запитвач “. Запитващото устройство изпраща светлинен подтик по оптичния кабел, който по-късно открива и точно мери всяко прегъване.

" Тази технология съществува отдавна ", споделя Ландрьо. " Но през последните пет години тя направи голяма крачка напред. Така че в този момент сме в положение да я използваме за наблюдаване и премерване на акустични сигнали на дистанции до 100-200 километра. И това е новото. "

Има и ограничавания: резултатите, получени от системата, съдържат доста звук, а това значи, че е по-трудно да се отбележат сигналите, в сравнение с да вземем за пример при сеизмометрите. Тук се намесват други сензорни устройства като спътниците, които прибавят спомагателен подтекст.

Това е технология, която непрестанно се усъвършенства. В момента DAS запитвачите не могат да " видят " съставените елементи в оптичните кабели, употребявани за разпространяване на сигналите, само че откривателите работят интензивно, с цел да преодолеят това ограничаване. А екипът също по този начин желае да подчертае, че неговата международна мрежа за наблюдаване ще работи като допълнение към други системи, а не като сурогат. Тъй като това окабеляване е толкоз обстойно, евентуалният брой на откритията може да бъде голям.

" Експериментът с DAS датчици и наблюдаване на китове демонстрира изцяло ново потребление на този тип оптична инфраструктура, което води до отлична, неповторима просвета ", споделя Ландрьо. /БГНЕС
Категории:Тагове:

Източник: bgnes.bgКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР

PromoMall.bg