Опрощаването от страна на държавата на 8 млн. лв. дългове

...
Опрощаването от страна на държавата на 8 млн. лв. дългове
Коментари Харесай

Главното мюфтийство: Опрощаването на дълговете е част от превенция срещу радикализиране

Опрощаването от страна на страната на 8 млн. лева задължения на Главното мюфтийство ще бъде част от предварителната защита против възможното радикализиране на мюсюлманската общественост у нас. Това разгласи пред Дарик представителят на Главното мюфтийство  Джелал Фаик.
 
Очаква се в петък депутатите да обсъдят промени в Закона за вероизповеданията , с които въпросното опрощаване на отговорностите да стане факт.
 
По-рано през днешния ден водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова упрекна ГЕРБ и Движение за права и свободи в подписване на " договорка " при гласуването на ветото върху Изборния кодекс, чието отменяне е зависело точно от Закона за вероизповеданията.
 
Още предходната седмица от парламентарната комисия по вероизповедания са поискали от Главното мюфтийство информация за насъбраните отговорности , които по думите на Джелал Фаик възлизат на към 8 млн. лева:
 
„ Сумата е към 8 млн. лева Формирана е основно от осигуровки и налозите, които са изчислени по неточен и непозволен метод за нас, за нашите здания, т.е. за молитвените домове - джамиите. Мога да ви дам образец със софийската джамия, на която е начислен налог към 600 хиляди лева Но по-голямата част от отговорностите е от осигуровки към Национален осигурителен институт. “-->
 
Говорителят на Главното мюфтийство изясни, че повишаването на финансовите отговорности е почнало ориентировъчно от 2006 година насам и напомни тежкото финансово състояние, в което мюфтийството се намирало към правосъдната сага с някогашния основен мюфтия Недим Генджев:
 
„ Много от парцелите на Главното мюфтийство не са възобновени и Главното мюфтийство няма задоволително средства . Мисля, че като цяло българският народ би трябвало да гледа нещата от морална позиция. Ако успеем на мюсюлманското вероизповедание по някакъв метод да му подадем ръка и да работим с страната ръка за ръка, с цел да не разрешаваме нашите мюсюлмани да се радикализират и да подхващат някакви крайни дейности, това би било за добре. “
 
Опрощаването на неплатените отговорностите на Главното мюфтийство стана мотив за косвен конфликт сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия . Тъй като опозицията бойкотира съвещанията на Народно събрание Корнелия Нинова даде брифинг от централата на партията си:
 
„ ГЕРБ опрощават на мюфтийството отговорностите към страната и питайте Българската православна черква какво мисли по този въпрос. Сделката е - ние ви поддържаме, с цел да отхвърлим ветото на президента и причините на Българска социалистическа партия, вие ни опрощавате отговорностите на мюфтийството. “

 
В отговор на обвиняванията на Нинова заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов изясни:
 
„ Ние сме създали нужното законодателно предложение, което ще реши един проблем, който стои към сегашния миг, тъй като с измененията и закона, който приехме през 2018 година, ние дадохме опция българските вероизповедания да получават нужната дотация, да получават съответните заплати и да имат съответните осигуровки. Това, което все още имаме като проблем е, че православната черква получи своите дотации, изплати своите отговорности, а българските мюсюлмани, имамите и мюфтийството не можа да получи тези средства, тъй като в случай че бъдат получени, те незабавно би трябвало да отидат за покриването на тези отговорности, които са насъбрани под една или друга форма. “

 
Очаква се още на следващия ден Комисията по вероизповеданията и правата на индивида да заседава по препоръчаните промени в закона, с които насъбраният дълг към страната да от страна на мюфтийството да отпадне.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР