Определянето на спецификациите за нов лаптоп (или за ъпгрейд на

...
Определянето на спецификациите за нов лаптоп (или за ъпгрейд на
Коментари Харесай

Как да определите от колко RAM памет се нуждае вашият лаптоп

Определянето на спецификациите за нов преносим компютър (или за ъпгрейд на сегашния) може да бъде внимателно упражнение. ) паметта е идеалният образец за това. Компютърът ви употребява RAM за краткотрайно предпазване на данни. Когато отваряте приложения, работите с огромни файлове във Photoshop или работите с десетки табове в браузъра, тези данни се съхраняват в систематичната (RAM) паметта, а във вашия SSD или HDD. Колкото по-интензивни за паметта са дилемите, които изпълнявате, с толкоз повече оперативна памет би трябвало да разполагате. Казано по-просто – с колкото повече RAM разполагате, толкоз по-бърз и радушен ще е вашият компютър.

Много купувачи на преносими компютри знаят това, само че не знаят тъкмо какъв брой RAM им би трябвало, по тази причина от PCMag показват това управление, в което се разказва какво може да очаквате от най-често срещаните конфигурации на RAM, както и някои препоръки и тактики за покупка.

Достатъчни ли са 2 GB RAM за преносим компютър?

За актуалните компютри с Windows 2 GB RAM са малко. Няма да можете да стартирате доста стратегии по едно и също време, а още по-малко да имате отворени повече от няколко (3-4-5) раздела в браузъра по едно и също време. В наши дни множеството преносими компютри с Windows се оферират с 4 GB като базова настройка и за това има основателна причина.

(Що се отнася до преносимите компютри на Apple, те от дълго време са изоставили даже 4-те GB RAM като базова настройка.)

Ако по някаква причина попаднете на преносим компютър единствено с 2 GB RAM – може би по-стар бюджетен модел, който се продава втора употреба си коства да го ъпгрейднете незабавно до 4 GB RAM или повече. Това значи, че преносимият компютър би трябвало да има налични за потребителя SODIMM слотове. В идеалния случай единият от тях не е напълнен, с цел да можете незабавно да поставите различен RAM модул.

Силно целесъобразно е купите модел с опция за разширение на паметта (достъпни за потребителя слотове SODIMM), с цел да можете да надграждате в бъдеще.

Достатъчни ли са 4 GB RAM за преносим компютър?

Ако разполагате с стеснен бюджет, може да започнете с 4 GB RAM за преносим компютър с Windows. В композиция с SSD ще получите бързо реагиращ компютър, който се оправя безпроблемно с главните задания, като да вземем за пример по едно и също време потребление на няколко леки стратегии и няколко отворени раздела в браузъра по едно и също време. И не забравяйте – търсете модели, които имат налична за потребителя RAM памет, която може да се ъпгрейдва. Можете да започнете с 4 GB като бюджетна настройка, а по-късно да добавите още памет при нужда.

Лаптоп единствено с 4 GB памет би трябвало да коства под 600 лв. по днешните цени. Acer Aspire 3 е екипиран с 8 GB RAM памет, макар че коства единствено малко над 600 лв..

Достатъчни ли са 8 GB RAM за преносим компютър?

Повечето хора с сдържан бюджет (до към 1000 лева) за преносим компютър би трябвало да се стремят към най-малко 8 GB RAM. Като цяло това количество RAM се предлага за множеството хора, които правят офис действия и други съществени задания, както и за геймърите. Особено в случай че разглеждате модел със запоена RAM памет и не можете да я ъпгрейднете по-късно. Трябва да разполагате с задоволителен потенциал, с цел да се справите удобно през целия живот на машината.

За хората, които работят в офис или играят игри, 16 GB RAM може да бъде гаранция за бъдещи потребности. Може би в този момент създавате елементарни електронни таблици в Excel, само че по-късно ще работите със комплицирани документи, претъпкани с данни. Или може би сега играете единствено игри, като натоварвате най-много VRAM паметта на видеокартата си, само че по-късно може да работите и с други стратегии и доста раздели в браузъра във фонов режим. При преносимите компютри, при които не можете по-късно да ъпгрейднете паметта (т.е. е запоена), в този случай ще сте по-защитени за бъдещето.

Въпреки това за основателите на наличие и за хората, които държат отворени десетки табове в голям брой браузъри 16 GB е единствено начална точка. Програмите за рендериране да вземем за пример могат да обхванат доста памет. Ако мислите, че може да имате потребност от повече RAM в бъдеще, още веднъж ще повторим – търсете модели преносими компютри, които поддържат ъпгрейд на RAM паметта.

32 GB RAM и повече

Тези, които обмислят повече от 16 GB RAM би трябвало интензивно да употребяват стратегии, за които е известно, че гълтам систематичната памет или я изискват за оптимална продуктивност. Например видеомонтажисти, работещи по планове, изискващи доста време. Много експерти постоянно биха предпочели да платят повече пари, в случай че това понижи времето, належащо за довеждане докрай на дилемите им.

Стратегии за настройване на RAM

При покупка на нов преносим компютър

Когато преценявате какъв брой с RАM памет да закупите нов преносим компютър, проучете дали моделът, който разглеждате разрешава ъпгрейд. Някои модели се доставят със запоена памет. Това значи, че тя е прикрепена към дънната платка и не може да се надгражда, или може да разчита на SODIMM, които могат да се слагат и изваждат сходно на RАM паметта за настолни компютри.

Ако паметта на преносимия компютър е запоена, изберете количество, което съгласно вас ще ви стигне за целия живот на машината. Например, в случай че предвиждате в бъдеще да правите по-интензивни задания, свързани с RАM паметта, изберете вид с 16 GB. Това ще ви излезе по-евтино, в сравнение с да замените преносимия компютър си по-рано от плануваното.

Ако паметта на преносимия компютър може да се надгражда от потребителя, можете да се застраховате, като изберете най-малкото количество RАM, належащо за настоящите ви натоварвания и да изчакате, след което да добавите повече. Например можете да започнете с 4 GB RАM в бюджетен преносим компютър. А по-късно да надградите до 8 GB, като по този метод ще спестите малко пари първоначално.

Една забележка за геймърите: Ако играете игри на преносим компютър, който разчита само на интегрирана графика (например UHD или Iris Xe на Intel, или AMD Radeon Graphics), може да желаете да увеличите систематичната му памет. Интегрираните графики употребяват RAM памет за запазване на данни за изображенията от игрите, до момента в който играете, което ще понижи количеството, налично за други стратегии, като уеб браузъри или програмен продукт за снимане.

При ъпгрейд на преносим компютър

За по-стари преносими компютри, при които RAM паметта може да се ъпгрейдва, първо определете какъв брой RAM към този момент има в системата ви. Ако количеството дава отговор на вашия случай на потребление, помислете за друго надграждане – да вземем за пример, в случай че системата ви има корав диск вместо SSD, първо сменете него, преди да добавите повече RAM.

Ако смятате, че можете да се възползвате от повече RAM, първо проверете какви SODIMM модули към този момент са конфигурирани. Дали е индивидуален, да вземем за пример? Можете да купите втори със същите характерности и да го поставите, с цел да увеличите потенциала и да употребявате по-бърза двуканална настройка. Ако и двата слота към този момент са запълнени, би трябвало да купите комплект с по-голям потенциал, който да размени и двата модула.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР