Определян е като един от най-великите вратари за всички времена.

...
Определян е като един от най-великите вратари за всички времена.
Коментари Харесай

Дадох всичко от себе си. Джанлуиджи Буфон - живата легенда на италианския футбол

Определян е като един от най-великите вратари за всички времена. Той приключи кариерата си там, където я стартира - в Парма. Джанлуиджи Буфон, футболистът с най-вече мачове за Италия, се отдръпна от футбола на 45 години. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Той е играчът с най-вече мачове в Серия А за всички времена - 657 . Той е италианският футболист с най-вече мачове на клубно равнище - 975 . Той е и футболистът с най-вече трофеи на Италия - 10 , както и играчът с най-вече мачове за Италия - 176 . Той е един от шестимата футболисти в историята, които са взели участие на пет международни шампионати.

В началото на месеца някогашният вратар на националния тим на Италия Джанлуиджи Буфон се отдръпна от футбола на 45-годишна възраст, след 32 години на терена.

" Това е всичко, другари. Дадох всичко и дружно постигнахме всичко ", написа Буфон в Инстаграм.

Вратарят приключи професионалната си футболна кариера след впечатляващо показване в Парма , Ювентус , Пари Сен Жермен и националния тим на Италия.

Буфон е един от най-хубавите вратари на века, а през 2004 година е включен в листата на ФИФА със 100-те най-велики живи играчи в света. По време на дейната си кариера играе главно в Ювентус, където прекарва близо три десетилетия.

Върхът в кариерата му е през 2006 година, когато като вратар на националния тим позволи единствено два гола по пътя към международната купа на родината си в Германия.

Единственият огромен трофей, който липсва на Буфон, е Шампионската лига. Той загуби три финала - с Ювентус против Милан през 2003 година, против Барселона през 2015 година и против Реал Мадрид през 2017 година

Джанлуиджи Буфон е роден в Карара, Тоскана, в семейство на спортисти. Майка му е дискохвъргачка, трикратна италианска шампионка по подтикване на гюле и мятане на диск, а татко му е щангист. Двете му сестри се занимават с волейбол, а чичо му - с баскетбол. Футболната легенда Лоренцо Буфон е братовчед на дядо му.

Буфон стартира кариерата си в младежкия тим на Парма през 1991 година, когато е на 13 години. Първоначално играе в полузащитата, преди да открие силата си на вратар заради височината и физическите си качества.

Той дебютира в Серия А за Парма при нулево тъждество против Милан " през ноември 1995 година, когато е на 17 години.

С негово присъединяване Парма печели Купата на Италия, Купата на УЕФА и Суперкупата на Италия през 1999 година

През 2001 година се причислява към Ювентус против рекордната сума за вратар от 52,9 милиона евро . През идващите 17 години е в клуба, където печели рекордните девет трофеи от Серия А, четири пъти Купата на Италия и пет пъти Суперкупата на Италия.

Докато е в Ювентус, става и първият вратар, спечелил премията за футболист на годината в Серия А. Обявяван е за вратар на годината в Серия А рекордните 12 пъти.

Буфон подписа с френския клуб Пари Сен Жермен на 40-годишна възраст през 2018 година Там той остана едвам един сезон, преди да се завърне в Ювентус през идната година.

През юни 2021 година Буфон се върна в първия си клуб Парма, преди да разгласи отдръпването си от футбола на 2 август 2023 година

Джанлуиджи Буфон има един разтрогнат брак - с чешкия модел Алена Шередова , с която имат двама сина. В момента е благоприятен за италианската журналистка Илария Д`Амико , с която имат един наследник.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР