Определено трудна ще бъде зимата за много хора, още повече,

...
Определено трудна ще бъде зимата за много хора, още повече,
Коментари Харесай

Омбудсманът: 300 000 пенсионери ще останат под прага на бедност

" Определено сложна ще бъде зимата за доста хора, още повече, че линията на беднотия към момента не е задоволително висока. Другата година ще бъде 504 лева, само че аз съм съгласна със синдикатите, че тя не е задоволителна, тъй като не отразява дребната потребителска кошница ". Това омбудсманът Диана Ковачева по Българска национална телевизия.

" Около 300 000 пенсионери ще останат под прага на беднотия, по тази причина се обърнах към министъра на труда с рекомендация още преди края на тази година линията на беднотия да стане 504 лева ", сподели тя.

По думите ѝ компликации ще има и за хората с увреждания и тези, които разчитат на обществени помощи.

" Те са обвързани с един обезпечен най-малък приход, който е 75 лева Той е толкоз неуместен и изпразнен от наличие и хората няма по какъв начин да се оправят. Социалните помощи също би трябвало да бъдат обвързани с линията на беднотия ", разяснява Ковачева.

Тя дефинира като победа коригирането на сметките от " Топлофикация София " поради неверно начисления Данък добавена стойност.

" Народното събрание одобри промени, тъй че за клиентите на топлофикациите Данък добавена стойност да е 9, а не 20%. Проследих по какъв начин ще се ползва тази мярка и за жалост открих, че " Топлофикация София " в нарушаване на закона събира 20% Данък добавена стойност. Бих предпочела да си го представям като неточност, макар че съм сюрпризирана, тъй като за всеки правист е ясно, че данъчните закони постоянно се ползват единствено отсега нататък и са доста консервативни. След като сезирах Национална агенция за приходите и Министерството на финансите, те реагираха неотложно, още на идващия ден и се очакваше доста бързо " Топлофикация " да стартира да връща тези пари на хората. За страдание те се забавиха и трябваше да пиша повторно. "

Всички клиенти на " Топлофикация София ", получили фактури след 9 юли, ще би трябвало да получат нови. Вече платилите би трябвало да внимават да не платят повторно - в техните сметки би трябвало да е написано какво би трябвало да им се върне. Тези, които са изчакали, би трябвало да ревизират дали сумата фактически е поправена.

" Хаосът е голям, само че се веселя, че беше позволен в интерес на хората, тъй като 3 милиона лв. не е по никакъв начин дребна и пренебрежима сума ", разяснява Диана Ковачева.

Омбудсманът се разгласи за наложителни обезщетения за потребителите на газ, както и за хората, които се отопляват на дърва и пелети. Ковачева сподели данни, съгласно които цените на дървата за огрев и пелетите са скочили над 69%, в пъти повече от годишната инфлация. Заради това е сезирала Комисията за защита на конкуренцията.

" Те би трябвало да отговорят за какво при изискване, че няма свито даване и наличност на дърва за огрев, доставките са лимитирани и цените порастват. Дали има картел може да каже единствено Комисия за защита на конкуренцията ", съобщи тя, представена от " Труд ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР