Определено не произвеждаме всичко, което консумираме. Немалък процент е внос

...
Определено не произвеждаме всичко, което консумираме. Немалък процент е внос
Коментари Харесай

Мирослав Найденов: Зависими сме, ако се стигне до тежка продоволствена криза в световен мащаб

Определено не произвеждаме всичко, което консумираме. Немалък % е импорт или както е по-правилно да се каже, свободно придвижване на артикули в границите на Европейски Съюз. А пък самият Европейски Съюз внася като цяло също огромни количества от трети страни. И Европейски Съюз, и България като част от него, не задоволяваме на 100% потребностите си. В този смисъл, сме подвластни, в случай че в действителност се стигне до тежка продоволствена рецесия в международен мащаб. “ Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria някогашният аграрни министър Мирослав Найденов.

„ Има сигнали за продоволствена рецесия и за това сигнализират и неправителствени организации, работи се и на държавни равнища. Доколкото знам, сходен сюжет преглежда и самата Европейска комисия “, уточни той.

На първо място, причина е войната в Украйна. Тя от една страна, докара до повишение на енергийните запаси. И несъмнено, усложнения за търговията със зърно. А имайки поради, че двете страни, взети дружно, Русия и Украйна, създават съвсем 2/3 от международния ресурс на зърно, тази война и неразбираемата последваща годишна продукция, води до избрания терзания.

„ Само по себе си, зърното с изключение на за самун, отива и за храна най-много на животни. Ако се появи дефицит на фураж, или такива цени, които да откажат животновъдите да гледат животните си, това ще докара до проблем и с месо, с млечни артикули. Доста са тревожните признаци “, предизвести Найденов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР