Определеният съдия докладчик по делото за мръсния въздух в Софийския

...
Определеният съдия докладчик по делото за мръсния въздух в Софийския
Коментари Харесай

Съдия отказа да гледа делото за мръсния въздух, защото е увредена от него

Определеният арбитър докладчик по делото за мръсния въздух в Софийския градски съд Божана Желязкова си е направила отказ, научи " Дневник ". Причината - фактът, че тя и фамилията й са повредени от същия въздух, слагат под подозрение нейната безпристрастност.

Делото е заведено от няколко неправителствени организации, които съдят Столична община поради бездействието й през годините за битка със замърсяването на въздуха.

" Определеният съдия-докладчик откакто детайлно се срещна с материалите по делото, намира, че с оглед предмета на делото е налице основателно подозрение в неговата безпристрастност, защото той и фамилията му са измежду живущите и работещите на територията на Столична община, като всекидневно търпят твърдяното нарушаване - съдията докладчик и фамилията му също са измежду повредените от мръсния въздух в гр. София през цитирания в исковата молба интервал, не престават да живеят и работят в нездравословна и неподходяща околна среда, която е в противоречие с откритите стандарти и нормативи ", написа арбитър Желязкова и отхвърля да гледа делото.

Делото е пуснато още веднъж за систематизиране и се е паднало на арбитър Богдана Желявска,

Под исковата молба, подадена в края на май, са се подписали от " Спаси София ", " За Земята - Достъп до правораздаване ", Асоциация " Диабет вид 2 " и Център за самостоятелен живот. Адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов също се включиха в акцията.

Организациите, обединени под името " Група за чист въздух ", настояват, че в интервала 2015-2017 година макар сериозните равнища на замърсяване с фини прахови частици от общината не подхващат никакви ограничения, с цел да предпазят популацията на града. Според тях София е била ръководена в продължение на две години без призната тактика за справяне с казуса.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР