Определението на Варненския окръжен съд, с което е задържан в

...
Определението на Варненския окръжен съд, с което е задържан в
Коментари Харесай

Украинец, издирван за 5 престъпления, остава в ареста до разглеждането на делото за екстрадицията му

Определението на Варненския областен съд, с което е арестуван в ареста украински жител, търсен от управляващите в родината си, е вярно и законосъобразно. Това реши Апелативен съд – Варна като прегледа жалбите на бранителите на Игор Е. против правосъдния акт на първата инстанция.

30-годишният мъж е бил арестуван във Варна на 27 февруари. Малиновският областен съд в Одеса е постановил задържането му под стража, по отношение на наказателно гонене на 5 тежки престъпни закононарушения: присъединяване във въоръжена незаконна група за нахлуване над обособени лица; присъединяване в нахлуване за лишаване на непознато имущество; незаконно отнемане от независимост с користна цел; нанасяне на побой;  принуждаване за прекачване на непозната благосъстоятелност. Деянията са осъществени от въоръжена незаконна група. Генералната прокуратура на Украйна е изпратила до българската страна молба за екстрадиция на търсеното лице. Мъжът няма статут на емигрант, употребява се с право на краткотрайна протекция.

Адвокатите на украинския жител настояват, че той има непрекъснато местоживеене в нашата страна и специфичен статут, възложен от българската страна. Мъжът е бил махленски в действията още през септември 2021 година, само че в продължение на година и половина не е бил търсен. Защитата посочи, че Игор Е. обитава в България дружно с майка си и дамата, с която живее на фамилни начала. Заселили се тук, тъй като той не желае да взе участие във военните дейности в родината си.

Представителят на Апелативната прокуратура възрази с довода, че съществуването на документ за идентичност и местоживеене в България не значат автоматизирано, че лицето няма да се укрие. Прокурорът приема за вярно решението на първата инстанция да задържи търсения.

Варненският апелативен съд смята, че в молбата за екстрадиция на Генералната прокуратура на Украйна са приложени всички нужни и изисквани от закона документи. Деянията, за които Игор Е. е търсен, са наказуеми и съгласно българския Наказателен кодекс. Апелативният съд показа изцяло доводите на първата инстанция, че неналичието на непрекъснато местоживеене и адресна регистрация, неналичието на месторабота и на потвърдена обществена ангажираност на територията на България не значат, че Игор Е. няма да направи опит да напусне рамките на страната. От данните по делото е видно, че мъжът е напуснал Украйна през септември 2021 година, обитавал е в Турция, след което е отпътувал в Молдова и се е открил в България. От тези обстоятелства следва извода, че той няма непрекъснато местоживеене. След осъществена служебна информация съдът откри, че делото за екстрадицията на украинския жител е планувано пред Варненския областен съд за на следващия ден.

По тези съображения Апелативен съд – Варна удостовери определението на първата инстанция за задържането под стража на търсеното лице. Съдебният акт не предстои на обжалване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР