Оправдават се предупрежденията за много силен северозападен вятър днес. Вече

...
Оправдават се предупрежденията за много силен северозападен вятър днес. Вече
Коментари Харесай

По-студено от обичайното в близките дни

Оправдават се предизвестията за доста мощен северозападен вятър през днешния ден. Вече има региони с пориви над 70 км/ч, а в композиция и с предстоящите в Североизточна България и планините снеговалежи, в областите Търговище, Разград и планинските региони на област Велико Търново, както и по планинските проходи на Стара планина ще има условия за виелици и преспи.

Причината – леден атмосферен фронт, който минава през страната.

След обяд облачността над Западна България ще намалее. Максималните температури ще са сред 3° и 8°, само че в композиция със мощния вятър, чувството ще е за по-студено от действителното време.



Утре, 21 декември, е началото на Астрономическата зима, която ще посрещнем със зимни температури. Ще бъде и прохладно, с сдържан, в Дунавската низина и Горнотракийската равнина и към момента краткотрайно мощен северозападен вятър. Минималните температури ще бъдат сред минус 5° и 0°, оптималните - сред 0° и 5°, в София – минус 1°. Облачността над страната ще е променлива, а на обособени места в североизточните и планинските региони ще продължи да превалява слаб сняг.

Облачността и на морския бряг ще бъде променлива, с изолирани превалявания от сняг по северното крайбрежие. Ще бъде прохладно с краткотрайно мощен северозападен вятър. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Много прохладно ще бъде и в планините. Ще духа мощен и плевел северозападен вятър. Температурите в курортите ще се намалят и ще са от минус 11° на Алеко до минус 3° в Банско. На обособени места ще превали слаб сняг.

Преносът на леден въздух от север към Балканския полуостров ще продължи. В утринните часове на обособени места в източните и планинските региони ще превали слаб сняг, само че след обяд облачността ще понижава до най-вече слънчево. По-студено от нормалното за сезона ще бъде в по-голямата част от Европа – минус 15° ще бъде на следващия ден оптималната температура в Москва. Затопляне се чака единствено на Пиринеите.

У нас, през нощта против сряда облачността ще намалее и сутринта ще бъде доста студено, с температури тук-там до минус 10 градуса, а денем ще има региони с негативни оптимални температури. В четвъртък ще стартира стопляне, което ще продължи и в празничните дни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР