Оправдателни присъди постанови Варненският апелативен съд за смъртта на дете

...
Оправдателни присъди постанови Варненският апелативен съд за смъртта на дете
Коментари Харесай

Оправдаха подсъдимите за удавено дете в басейн преди 12 години

Оправдателни присъди постанови Варненският апелативен съд за гибелта на дете в басейн в курорта „ Златни пясъци ”. 54-годишният реализатор на строителството Кирил Ябанджиев и 56-годишният представител на строителния контрол Пламен Китипов получиха условни присъди на първа инстанция, само че въззивната ги приети за почтени.

Инцидентът стана през лятото на 2011 година в басейна на хотел „ Берлин голдън бийч “. Докато плувала, 13-годишната Сара Ернст бе засмукана от подовия сифон. Спасителят опитал да помогне на момичето, само че вакуумът бил толкоз мощен, че едвам откакто били изключени помпите, то било извадено. Същия ден Сара умря в болница. Пострадалото момиче от Германия бе на отмора с татко си у нас.

Фаталният случай е настъпил 10 години след проектирането, построяването и въвеждането в употреба на басейна, когато условията са били спазени. След въвеждането в употреба обаче била инсталирана бариера във водния кулоар и двете елементи на басейна били разграничени. Така се осигурявала опция за без значение прилагане на вътрешната и вътрешната част. Монтирането на преградата било причина за определяне на рисков режим на вътрешния басейн. Промяната в структурата не е била узаконена.

Според съда повода за случая е неправилната употреба на басейна, а не нарушавания в градежа и надзора. Удавянето на детето е настъпило заради образувалия се подводен резултат на вакуум в следствие от погрешно боравене със спирателните кранове на вътрешния басейн, а не е обвързвано с активността по градежа и надзора на басейна 10 години по-рано.

„ Съдът няма задължението да проучва кое лице се явява отговорно за създалата се сериозна обстановка, само че разполага с безапелационното умозаключение на съдебно-техническата експертиза, че това не е нито проектантът, нито строителят, нито строителният контрол по „ ВиК “, които направили активността си в сходство с нормативните разпореждания “, гласят претекстовете към присъдата на Апелативен съд – Варна.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР